Cea mai importantă dintre temele abordate vizează a doua super-amendă pe care o aşteaptă Electrocentrale SA, pentru că nu a depus certificatele de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2015. Electrocentrale nu a depus declarația și nici suma aferentă lui 2015 – 18 milioane de lei, adică 4 milioane de euro. Amenda este iminentă și, în cazul Oradiei, reprezintă un nou superlativ: 78 de milioane de euro.
Edilii au apreciat că amenda va rămâne neplătită din moment ce societatea e în insolvenţă şi va intra în faliment în cel mai scurt timp. „Urmează, n-o să scăpăm. Este o chestiune tipic românească, nu alocăm bani pentru plata certificatelor şi apoi vedem noi cum scăpăm de amendă. Nu se mai poate. Uniunea Europeană e un stat federal, România nu mai poate face ce vrea”, susţine Herchi. În calitate de avocat, acesta insistă că „amenda nu e creanţă, nu intră la masa credală” deci trebuie achitată de cineva.
Plătiţi performanţa!
Reputat medic ginecolog, Petru Chitulea a insistat pentru plata cadrelor medicale în funcţie de performanţe ca alternativă la actualul sistem care retribuie slujbaşii Sănătăţii uniform şi prost. Ginocologul crede că s-ar impune şi schimbarea cadrului legal astfel încât să li se permită medicilor din spitale mai mici să trateze pacienţii din rural, de exemplu, în centre medicale mai dotate. Chitulea cere un sistem elastic, inteligent. Ar fi o situaţie în care câştigă toată lumea – pacienţii că primesc tratament specializat, medicii că îşi continuă activitatea şi nu îşi pierd abilităţile, consideră medicul.
Acesta a criticat măsura închiderii spitalelor mici. „Ceea ce a făcut Cseke se justifica în Germania. La noi, spitalele mici au şi rost de protecţie socială. Sunt pecienţi care au nevoie şi de îngrijire paliativă, pe care nu o pot primi în satele izolate, la domiciliu, de exemplu. Nu poți aplica aceleaşi criterii de eficienţă în Oradea şi în Vest”, e opinia sa.
Proiecte pentru Ştei
Ioan Lucaciu fost primar al Şteiului până în 2012 şi aspirant la această funcţie are în oferta electorală continuarea proiectelor pe care apreciază că actuala administraţie le gestionează prost. Spune că a pierdut mandatul din cauza lipsei de comunicare cu cetăţenii urbei. Se laudă cu redeschiderea spitalului în urma unui proces, după ce acesta fusese închis de Guvern şi cu înfiinţarea societăţii orăşeneşti „Sănătatea pentru toţi”.
Obiectivele pentru 2016 sunt continuarea proiectelor de apă -canal, gaz şi exploatarea apei geotermale. „Forajul e gata de mult dar nici până azi nu este făcută o documentaţie de explorare, cum cere Legea Minelor. Nu se poate face administraţie în ţara asta stând două ore pe zi la birou”, e opinia sa.
Lucaciu a mai sfătuit cultele religioase să se abţină de la a face campanie electorală. „Dacă electoratul din Ştei ar vota cu mintea, ALDE ar avea şanse să câştige alegerile”, crede candidatul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!