Primăria se pregăteşte să le ia banii celor care vând băuturi alcoolicenoaptea. Municipalitatea îi informează pe cei vizaţi că până pe 31 ianuarie trebuie să completeze şi să depună la Primărie o declaraţie de funcţionare a stabilimentului (mărimea spaţiului, orar de funcţionare), pe baza căreia Primăria va stabili cuantumul taxei de ordine publică, ce intră în vigoare începând cu acest an.
Măsura taxării localurilor ce vândalcool după ora 23 – în timpul săptămânii, respectiv după ora 24 – vineri şi sâmbătă, a fost luată anul trecut de către primarulIlie Bolojan. Edilul-şef al urbei s-a inspirat din practicile occidentalilor şi chiar a vecinilor maghiari. Bolojan spune că banii proveniţi din instituirea acestei taxe vor fi direcţionaţi spre întreţinerea curăţeniei în oraş, pentru dotarea cu mobilier urban şi pentru asigurarea forţelor de ordine.
Oricine vinde băuturi alcoolice în Oradea după ora 23 (în zilele de duminică, luni, marţi, miercuri, joi) sau după ora 24 (vineri, sâmbătă), până la ora 6 dimineaţa, va fi taxat de Primărie, începând cu acest an. Că e vorba despre supermarket-uri, ABC-uri non-stop, restaurante, baruri, pub-uri, cafenele, cluburi, hoteluri, moteluri, pensiuni, benzinării sau săli de nunţi, cu toţii vor cotiza la bugetul local pentru alcoolul nocturn oferit clienţilor! În ceea ce priveşte sălile de nunţi, primarul Bolojan spune că, poate, în acest fel orădenii vor lua exemplul clujenilor, care de ani de zile îşi organizează nunţile peste zi!
Cei vizaţi sunt aşteptaţi până pe 31 ianuarie 2010, la sediul Primăriei Oradea, Serviciul Impunere Persoane Juridice (parter, camera 7) pentru a completa declaraţia de funcţionare, pe baza căreia se va stabili taxa specială de ordine publică, aşa cum a botezat oficial Primăria taxa pe alcoolul nocturn. Această taxă a fost introdusă de Hotărârea de Consiliu Local nr. 708/31.08.2009.
În două tranşe
Cuantumul taxei pe gradele etilice va depinde de suprafaţa destinată exclusiv deservirii clienţilor. Astfel, pentru o suprafaţă mai mică sau egală cu 100 mp se va calcula 3.000 lei/oră/an, iar pentru o suprafaţă mai mare de 100 mp se va calcula 5.000 lei/oră/an. Aşadar, taxa va fi stabilită în funcţie de suprafaţa de vânzare. Plata se va face anual în două rate egale, pană la data de 31 martie, respectiv 30 septembrie inclusiv.
Rămâne de văzut dacă cei vizaţi de noua taxă scoasă din joben de Primărie vor găsi de cuvinţă să-şi scoată pârleala tot pe seama vaşnicului client, scumpind băuturile…
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!