Discuţii aprinse miercuri, la FORUMUL JB, derulat sub genericul „Cum vedeţi Oradea de noapte?”. Atât cei care au instituit taxa pe alcool cât şi cei care o vor plăti au răspuns prezent invitaţiei ziarului nostru de a participa la o dezbatere deschisă, în Sala Traian Moşoiu a Primăriei Oradea. „Nu e normal să plătesc două taxe pentru vânzarea de alcool, pe lângă alte multe obligaţii” (Hoble – Heat Club); „O suprataxă îmi pune în pericol investiţia în amenajarea localului” (Chipe – Velvet Cafe); „Nu toţi fac dezordine şi gălăgie dar acum toţi vom plăti” (Ghergheu – Sky Cafe).
Sunt câteva din reacţiile patronilor de localuri. Primarul Bolojan şi-a susţinut însă teza conform căreia e normal ca cei care vând alcool şi, astfel, contribuie indirect la vandalizările nocturne ale mobilierului urban, la vomele de pe asfalt şi la deranjul acustic de peste noapte, să plătească din buzunarul propriu efortul Primăriei de a anula aceste aspecte negative. Bolojan: „Nu este normal ca din banii orădenilor să avem cheltuieli suplimentare, ci aceastea să fie suportate în parte de către acei care fac profituri din vânzarea de alcool”.
Alcoolul a aprins spiritele
FORUMUL organizat de JB la mijlocul acestei săptămâni a dat ocazia celor afectaţi să-şi expună punctele de vedere.
Jurnal bihorean a organizat miercuri un FORUM cetăţenesc, în Sala Traian Moşoiu a Primăriei, sub genericul „Cum vedeţi Oradea de noapte?”. Subiectul principal abordat a fost noua taxă de ordine publică introdusă de către municipalitate începând cu acest an fiscal. Practic, e vorba despre o taxă aplicată celor care vând alcool după ora 23, până la ora 6 dimineaţa. Oricine vinde băuturi ce conţin alcool în acest interval orar va plăti taxa, indiferent că e vorba despre baruri, cluburi, cafenele sau alimentare non-stop, benzinării ori săli de nunţi. Chiar şi McDrive-ul din Nufărul e vizat de această taxă, deoarece se vinde bere. Şi funcţionează non-stop. Cuantumul taxei: 5.000 lei/oră/an pentru cei cu spaţii de peste 100 mp şi 3.000 pentru cei sub 100 mp. Practic, cei vizaţi vor fi taxaţi anual de la minimum 3.000 lei noi până la 35.000 lei noi, în funcţie de orarul de funcţionare şi de spaţiul de vânzare şi/sau desfacere. Prefectura se gândeşte însă serios să acţioneze în justiţie taxa, moment în care aceasta ar fi suspendată!
La invitaţia JB au răspuns atât reprezentanţii Primăriei – primarul Bolojan şi viceprimăriţa Biro – cât şi Prefectura, prin subprefectul Bitea, Poliţia, prin comisarul Haniş şi Direcţia de Sănătate Publică, prin directorul Marius Pîrcioagă. Nu puteau lipsi, desigur, patronii de localuri şi cei de ABC-uri non-stop. A ţinut să ia cuvântul chiar şi un reprezentant al Ordinului Arhitecţilor, fostul consilier al primarului, Lucian Valentin Zisu.
Conform aşteptărilor, discuţiile au fost aprinse şi pe alocuri chiar colorate, cazul contrelor dintre Zisu şi Lucian Chipe, patronul Velvet Cafe. Zisu a ţinut partea Primăriei, iar acest lucru l-a deranjat teribil pe Chipe. Sunt replici ce nu pot fi redate în paginile ziarului nostru…
Unii patroni de localuri s-au arătat destul de agresivi, susţinându-şi punctele de vedere cu multă convingere. Ilie Bolojan a parat însă acuzele acestora. La un moment dat, primarul a trebuit să plece. I-a ţinut însă locul cu succes Rozalia Biro. Viceprimăriţa UDMR a luat în serios toate problemele puse, pe bună dreptate, de către cei ce vor scoate de acum mai mulţi bani din buzunar. Ca atare, le-a răspuns tuturor. Şi nu a fost deloc o sarcină uşoară.
Le-au răspuns patronilor de localuri
Prectura: trebuie găsit suport legal
Citiți principiile noastre de moderare aici!