Membrii Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) şi cei ai Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR) nu sunt de acord cu reducerea de la 2,5% la 2% a contribuţiei virate către Pilonul II. Propunerea a venit din partea sindicatelor, drept soluţie pentru ca pensiile să nu scadă cu 15%. Reprezentanţii sindicatelor precizează că astfel s-ar strânge 400 milioane de euro la buget.
Scrisoare deschisă
Reprezentanţii UGIR şi APAPR argumentează printr-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui României, primului ministru, ministrului Finanţelor Publice şi ministrului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale că reducerea contribiţiei la Pilonul II nu este benefică.
„Contribuţia virată către Pilonul II a fost îngheţată anul trecut la 2%, în locul unei creşteri de 2,5%, aşa cum prevede legea. Anul acesta, creşterea contribuţiei a fost la doar 2,5% în loc de 3%, din nou sub prevederile legii”, se spune în scrisoarea deschisă.
Prin aceste două măsuri, bugetul statului român a făcut deja „economii” de 200 de milioane de euro pe seama buzunarului celor cinci milioane de salariaţi care contribuie la Pilonul II. În următorii şase ani, ca urmare a acestei frâne puse Pilonului II în 2009, bugetul statului va mai economisi încă 700 de milioane de euro. „În ipoteza în care statul ar decide din nou blocarea contribuţiei la 2% în loc de 2,5%, bugetul ar «economisi» în restul de şapte luni din 2010 doar 45 de milioane de euro şi nu 400 de milioane de euro, aşa cum prezintă susţinătorii acestei măsuri”, susţine Crinu Andănuţ, preşedintele APAPR, unul dintre semnatarii scrisorii.
Potrivit semnatarilor scrisorii, afectarea din nou a acestui nivel al contribuţiei virate către Pilonul II ar avea ca efect imediat „afectarea gravă a dreptului de proprietate garantat de Constituţie a celor cinci milioane de salariaţi din Pilonul II”. În plus ar fi afectată grav imaginea şi relaţiile internaţionale ale României, urmând să apară reacţii negative imediate din partea organismelor europene şi internaţionale.
Semnatarii precizează că efectele crizei financiare asupra economiei şi bugetului României nu trebuie să afecteze obiectivul pe termen lung al reformei sistemului public de pensii. Pilonul II a produs pentru cei cinci milioane de participanţi, în cei aproape doi ani de funcţionare, un randament mediu anual de 18,9%, faţă de o inflaţie anuală de circa 5%.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!