Pe parcursul lunii trecute, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii alături de poliţiştii de proximitate bihoreni au derulat o serie de activităţi preventive în unităţi şcolare din judeţ, în vederea prevenirii delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor. Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor sunt segmente ale prevenirii criminalităţii care necesită o atenţie deosebită, având în vedere faptul că tinerii pot cădea cu uşurinţă în capcana infracţionalităţii, mai cu seamă datorită caracteristicilor vârstei, teribilismului şi dorinţei de a gusta noul la orice pas. Nu în ultimul rând, din cauza capacităţii reduse de a sesiza pericolul, tinerii pot deveni cu uşurinţă şi victime ale unor infractori.
Teme de discuţie
Activităţile au constat în organizarea de întâlniri între grupuri de elevi din ciclul primar, gimnazial, liceal pe teme de interes, cum ar fi: Siguranţa pe internet, cu accent pe avantajele acestuia, pericolele şi riscurile mediului virtual; s-au prezentat cazuri de victimizare, s-au dezbătut factorii favorizanţi şi măsurile de protecţie pe care fiecare utilizator trebuie să le adopte pentru a evita victimizarea în mediul online. O altă temă a fost Violenţa şcolară şi consecinţele legale şi sociale ce decurg din adoptarea unor comportamente violente. S-au prezentat consecinţele acestui fenomen, dar şi modalităţile în care elevii se pot implica în activităţi de informare/prevenire pentru consolidarea siguranţei şcolară şi extraşcolare. De interes a fost şi tema Siguranţa bunurilor personale, factorii favorizanţi şi măsurile de prevenire pe mai multe categorii de furturi: buzunare/clasă, din locuinţe etc. O altă ramură a educaţiei, cea rutieră, a fost o altă temă intens dezbătută de poliţiştii cu elevii, aceştia fiind angrenaţi de poliţiştii bihoreni în jocuri cu caracter preventiv prin care şi-au demonstrat cunoştinţele în materie de educaţie rutieră. Pe parcursul desfăşurării activităţilor, au fost proiectate filme educativ – preventive, pentru a conştientiza copiii şi a contribui la dezvoltarea unui comportament preventiv. De asemenea, poliţiştii bihoreni au distribuit pliante, broşuri şi alte materiale cu mesaj preventiv şi au organizat numeroase concursuri pe diverse tematici. Aceste activităţi au fost desfăşurate în cadrul unor proiecte/campanii, iniţiate pe parcursul acestui an şcolar de IPJ Bihor în colaborare cu un IŞJ Bihor şi unităţi şcolare din Oradea. În acest context, au fost derulate activităţi în cadrul următoarelor proiecte/campanii: „Jurnalul siguranţei mele”, „Copilărie fără delincvenţă”, „Un adolescent informat, un adolescent salvat” şi „Adolescenţă fără delincvenţă”. Aceste proiecte sunt derulate în parteneriat cu Ş.G. „Dimitrie Cantemir”, Ş.G. nr. 11, ŞG „Nicolae Bălcescu”, C.T. „Traian Vuia” şi C.T. „Andrei Şaguna”, din Oradea.
Subiectele dezbătute cu cei peste 500 de elevii implicaţi în activităţi au urmărit cunoaşterea/conştientizarea cauzelor, a factorilor favorizanţi în geneza delincvenţei juvenile, a consecinţelor legale şi sociale în cazul comiterii de fapte antisociale de către persoane minore (răspunderea contravenţională şi penală a minorilor, efectele comiterii de infracţiuni în plan social) şi a diferitelor situaţii de victimizare în care pot fi implicaţi minorii (dispariţiile de minori, navigarea în siguranţă în mediul virtual), elevii fiind interesaţi de toate informaţiile prezentate. De asemenea, poliţiştii de prevenire bihoreni au desfăşurat activităţi în cadrul campaniei „Împreună Împotriva violenţei”, derulată de Asociaţia Uniunea Femeilor Bihor în colaborare cu IPJ Bihor şi alţi parteneri de campanie. Acţiunile derulate au constat în dezbateri pe teme referitoare la prevenirea violenţei, concursuri de desene, de scenete cu tematică preventivă şi distribuire de materiale preventive de genul flayere-lor, baloanelor inscripţionate, felicitărilor cu mesaje anti-violenţă, cu ocazia Zilei Internaţionale Împotriva Violenţei asupra Femeii, 25 noiembrie. Aceste materiale au fost distribuite de copii din 12 unităţi şcolare, în parcuri şi pe străzile din aproprierea unităţilor şcolare, persoanele abordate au fost sensibilizate de gestul copiilor, care le-au transmis cetăţenilor întâlniţi mesaje împotriva violenţei, atât verbal cât şi prin intermediul inscripţiilor de pe obiectele oferite. „Astfel, de acţiuni preventive vor avea loc în perioada următoare şi în alte unităţi şcolare, iar în cadrul campaniei „Împreună Împotriva violenţei”, marţi, 9 decembrie ora 12:00, la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” iar, miercuri, 10 decembrie, ora 13:00, la Palatul Copiilor din Oradea vor avea loc alte două activităţi” a precizat comisar şef Ioana Indrieş, din cadrul IPJ Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!