În vederea stopării epidemiei virusului Pestei Porcine Africane, Ministerul Agriculturii a emis un Ordin care a fost interpretat greșit de mulți. Conform Ordinului 1295/ 03.08.2018 în zonele afectate de pesta porcină africană se interzice dislocarea plantelor, consumate parțial sau neconsumate. Plantele vor fi neutralizate la fața locului de către fiecare proprietar ori utilizator de teren agricol.
„Ordinul dat pentru combaterea pestei porcine africane nu vizează sub nicio formă distrugerea sau arderea culturilor agricole, se referă doar la zonele unde apărut un focar de pestă porcină africană la porcul mistreţ, dar numai în cazul în care acesta este găsit în cultură. Deci, dacă se găseşte în cultură un mistreţ mort ca urmare a contaminării cu PPA, atunci zona respectivă se încercuieşte şi nu se atinge de ea. Pleacă cultura de acolo, dar ocoleşte locul respectiv care se tratează. Mai sunt oameni care văd porumbul culcat acolo şi zic lasă să iau porumbul ăsta culcat acasă, ori nu este cazul. E vorba doar de locul unde a fost porcul, dacă a fost găsit. Acesta se dezinfectează pur şi simplu. În momentul de faţă nu avem nicio astfel de situaţie”, arată repreyentanții Ministerului Agriculturii.
Conform Ordinului, toate suprafețele agricole din zonele cu PPA, în focarele care au fost declarate ca urmare a depistarii bolii la mistreți vor fi verificate, înainte de recoltare. Zonele afectate de mistreți vor fi izolate prin benzi arate iar proprietarul ori după caz utilizatorul terenului agricol va realiza neutralizarea plantelor la fața locului.
„Toţi proprietarii/ utilizatorii de teren agricol vor avea în dotare dispozitive pentru împrăştierea substanţelor dezinfectante, în toate zonele afectate de virus. Este obligatoriu dezinfectarea maşinilor agricole, combinelor, tractoarelor, echipamentelor, la ieşirile din suprafeţele agricole unde s-a efectuat activitatea de recoltat. Deplasarea utilajelor se realizează doar după ce s-a efectuat dezinfectarea. Dezinfectarea utilajelor se realizează de către proprietarul / utilizatorul terenului agricol. Nerespectarea prevederilor ordinului se sancţionează potrivit prevederilor legale în vigoare”, se arată în Ordinul 1295/ 03.08.2018.
Mistreţi împuşcaţi
Dat fiind faptul că porcii mistreţi sunt o sursă de transimiere al virusului Pestei Porcine Africane, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat cote de intervenție pentru specia mistreț pentru perioada de vânătoare 2018 –2019, suplimentar cotelor de recoltă existente.
Astfel, în focarele de pestă se vor vâna cât mai mulţi mistreţi pentru a reduce posibilitatea extinderii virusului. „În zona afectată definită ca aria calculată cu o rază de 13 km de la cazul de pestă porcină africană, compusă din zona infectată cu o rază de 8 km și zona tampon de 5 km în exteriorul zonei infectate, se recoltează integral mistreții și exemplarele din speciile de prădători cu păr și pene admise la vânătoare, prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin metoda la pândă și la dibuit, în termen de 30 de zile de la confirmarea virusului”, se arată în Hotărârea nr.3 a Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
În situațiile în care în cursul perioadei de vânătoare gestionarii fondurilor cinegetice se schimbă, cotele de recoltă suplimentare nerealizate revin noilor gestionari de la momentul preluării dreptului de gestionare a faunei cinegetice.
Cotele suplimentare de intervenție pentru specia mistreț aprobate se realizează în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin în toate fondurile cinegetice neafectate de virusul pestei porcine africane, prin metodele de vânătoare prevăzute de Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 353/2008 privind autorizarea, organizarea și practicarea vânătorii, cu modificările și completările ulterioare.
În zonele de frontieră cu Ungaria, Ucraina şi Republica Moldova și Ungaria se va acționa pentru recoltarea mistreților și a prădătorilor de către vânători și personal de specialitate al gestionarului cu sprijinul personalului Ministerului Afacerilor Interne.
Citiți principiile noastre de moderare aici!