Astfel, joi, 9 februarie, de la ora 17:00, va avea loc slujba Vecerniei şi a Litiei, urmată de scoaterea moaştelor Sfântului Haralambie, slujba privegherii, a dezlegării de blesteme, vrăji şi farmece.
Vineri dimineaţa, de la ora 9:00, se va oficia Acatistul Sfântului Sfințit Mare Mucenic Haralambie urmată, de la ora 9:30, de Sfânta Liturghie.
Istoric
Conform sinaxarului din 10 februarie, Sf. Haralambie, Episcopul Magnesiei (Asia Mică), a răspândit cu succes credinţa în Mântuitorul Iisus Hristos, călăuzindu-i pe oameni pe calea mântuirii. Vestea despre practicile lui Haralambie a ajuns la urechile ighemonului Lucian şi ale comandantului de armată Luchie, care l-au arestat pe sfânt şi l-au adus în faţa judecăţii, unde el şi-a mărturisit credinţa în Hristos, refuzând închinarea la idoli.
În ciuda vârstei înaintate (113 ani), aceştia l-au supus la torturi inimaginabile și, văzând că sfântul rabdă durerile fără să scoată vreun cuvânt rău, doi soldaţi, Porfirie şi Vaptos, au crezut în Hristos şi au fost omorâţi prin tăierea capului cu sabia. Alte trei femei, care au văzut puterea sfântului de a îndura chinurile, L-au lăudat pe Hristos şi au fost imediat martirizate.
Luchie a început el însuși să-l tortureze pe sfântul martir, când deodată mâinile i-au căzut ca secerate de sabie, rămânându-i atârnate de corpul sfântului. Apoi, guvernatorul l-a scuipat în faţă pe sfânt şi gura i s-a întors la ceafă. Luchie l-a implorat pe sfânt să-l salveze cu rugăciunile sale şi să se milostivească de el, iar martirul, în bunătatea sa, s-a rugat pentru cei doi şi s-au vindecat pe loc.
La cererea păgânului împărat Septimiu Sever (193-211), care se afla atunci în Antiohia (vestul Asiei Mici), ca să-i dovedească puterea Dumnezeului său, Sf. Haralambie a făcut multe şi mari minuni cu harul lui Dumnezeu, înviind din morţi un tânăr şi izgonind diavolul dintr-un om chinuit de 35 de ani, astfel încât mulţi oameni au crezut în Hristos Mântuitorul. Chiar şi fiica împăratului, Galinia, a trecut la creştinism, zdrobind cu mâinile ei pe idoli, de două ori la rând, într-un templu păgân. Împăratul a mai dat ordin să-i zdrobească sfântului gura cu pietre şi să-i ardă barba, dar sfântul a întors flăcările asupra chinuitorilor săi.
În cele din urmă, Sf. Haralambie a fost condamnat la tăierea capului cu sabia. În timpul rugăciunii dinainte de moarte, cerurile s-au deschis şi sfântul i-a văzut pe Mântuitor şi pe îngerii Săi. Sfântul martir i-a cerut lui Dumnezeu să aibă grijă de locul unde vor rămâne moaştele sale, ca acel loc să nu sufere niciodată de foame sau boli, să aibă prosperitate, pace, abundenţă de fructe, roade şi vin, iar sufletele oamenilor din acel loc să fie mântuite. Sfântul Haralambie este cunoscut ca fiind apărător de ciumă și de foamete.
Citiți principiile noastre de moderare aici!