Chiar dacă sunt în vacanţă, copiii şi adolescenţii sunt rugaţi să nu lenevească ci să facă multă mişcare şi să mănânce calitativ. Rugămintea a fost lansată încă din această primăvară,, de medicii inspectori de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor care ţin morţiş să promoveze un stil de viaţă sănătos în rândul copiilor şi adolescenţilor. În acest sens ei vor iniţia mai multe acţiuni, ce fac parte dintr-un plan cadru judeţean lansat anul trecut şi care se derulează până în 2020.
Riscul nr. 5
Supragreutatea şi obezitatea reprezintă la nivel global, al cincilea risc de deces, transmit inspectorii DSP Bihor. Ei detaliază că cel puţin 2,8 milioane de adulţi mor în fiecare an ca urmare a faptului ca au greutatea peste limitele normale. Supragreutatea şi obezitatea răspund de peste 44 % dintre problemele cauzate de diabet, peste 23% dintre cele provocate de bolile ischemice cardiace şi de 7-41% dintre problemele cauzate de anumite forme de cancer.
Obezitatea la copii
Obezitatea este de cele mai multe ori legată de factori ai stilului de viaţă ce pot fi preveniţi, în mod special obiceiurile alimentare deficitare şi sedentarismul. Obezitatea la copii are o importanţă deosebită, deoarece obiceiurile alimentare şi nivelul efortului fizic sunt adoptate de timpuriu şi tind să persiste toată viaţa, atenţionează medicii inspectori de la DSP Bihor. Copilul obez are risc ridicat de a deveni adult obez. Copiii și adolescenții obezi au un risc crescut de a avea probleme articulare, apnee de somn, probleme sociale, psihologice etc. Adulţii trebuie să fie model pentru tinerele generaţii în adoptarea unui stil de viaţă cât mai sănătos.
Inspectorii DSP Bihor spun că datele transmise de ei se bazează pe evidenţe ştiinţifice: studiul HBSC (Health behaviour in school-aged children), sistemul de supraveghere a obezităţii în copilărie, dar şi evaluarea nivelului de dezvoltare fizică şi a stării de sănătate pe baza examenelor medicale de bilanţ la copiii şi tinerii din colectivităţile şcolare din mediul urban şi rural, program derulat în anul școlar 2013-2014.
Factori favorizanţi
Doctorii de la DSP Bihor vorbesc de cinci factori principali care determină apariţia supragreutăţii şi a obezităţii. Primul factor, probabil cel mai important în apariţia supragreutăţii şi a obezităţii este factorul comportamental. Acesta se referă la obiceiurile alimentare nesănătoase, alimentaţia cu mâncăruri tip fast-food şi dulciuri concentrate – consumate în exces şi din cauza ambalajelor şi reclamelor ispititoare, cunoştinţele insuficiente ale populaţiei despre alimentaţia sănătoasă, nerespectarea de către majoritatea oamenilor a regimului de muncă şi odihnă, practicarea insuficientă a sportului, mișcării etc, a explicat directorul adjunct al DSP Bihor, dr. Zoia Bitea.
Ea pune pe locul doi factorii neuropsihici care pot favoriza de asemenea apariţia obezităţii, prin modificarea apetitului şi a stilului de viaţă. Pofta de mâncare a obezilor este influenţată de o multitudine de factori: tulburări psihice, leziuni hipotalamice, pituitare sau alte leziuni cerebrale, afecţiuni tiroidiene (hipotiroidism), hiperinsulinism.
Al treilea factor favorizant pentru luarea excesivă în greutate sunt disfuncționalități ale activităţii glandelor endocrine. Acestea, spune medicul, pot crea o predispoziţie la obezitate: – funcţia exagerată a glandelor suprarenale, unele boli ale pancreasului şi ale glandei tiroide, tulburări ovariene şi în special la menopauză etc.
Fă mişcare
Factorii ereditari sunt clasaţi pe locul patru la favorizarea apariţiei supragreutăţii şi a obezităţii. La anumite persoane, există o predispoziţie la obezitate, care este de obicei comună mai multor membri ai uneia şi aceleiaşi familii, fiind o predispoziţie familială.
Locul cinci în apariţia kilogramelor în exces este ocupat de activitatea fizică insuficientă. Acest factor de risc pentru apariția supragreutății și obezității e valabil atât la adulți, cât și la copii. Activitatea fizică este considerată insuficientă dacă este practicată de mai puțin de 5 X 30 de minute activitate moderată pe săptămână sau mai puțin de 3 X 20 de minute activitatea susținută pe săptămână, sau echivalentul.
Programa școlară și eforturile de creștere a activității fizice pot avea un impact major în reducerea obezității. Doctorii DSP cu elevi de la Liceul Sportiv şi antrenori de fitness au iniţiat înainte de terminarea şcolii un calup de mişcări pentru toate grupele de muşchi, mişcări ce pot fi efectuate nu doar de copii, în pauza mare, ci de orice persoană. Cei care doresc pot face exerciţiile, care pot fi vizualizate AICI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!