După vijelia din 25 iulie, mai mulți orădeni s-au trezit cu acoperișurile distruse, ca urmare a vântului puternic. Este și cazul unui orădean, care are o casă în centrul orașului, pe strada Episcop Mihai Pavel. Vântul puternic i-a smuls țiglele de pe casă în vreo două locuri, iar intervențiile necesare se referă strict la reparații care nu schimbă forma și aspectul acoperișului.
[eadvert]
A doua zi după furtună, Primăria Oradea a anunțat, prin comunicate de presă, că cei care au de făcut reparații la acoperișuri, învelitorile sau terasele caselor afectate de vijelie, pot face acest lucru fără a avea nevoie de autorizație de construcție. Ei trebuie doar să notifice Primăria Oradea (fizic, în Piramidă/Ghișeul unic sau prin email: primarie@oradea), despre lucrările pe care le vor face.
Prin urmare, la finalul lui iulie, orădeanul a trimis o notificare pe emailul primăriei, prin care informa instituția că în urma furtunii din 25 iulie, acoperișul imobilului a fost afectat de vijelie și „se vor efectua lucrări de reparații, fără modificarea formei sau materialelor”.
Doar cu autorizație
Doar că, omul a avut o surpriză, când, la mai bine de o săptămână, instituția îi răspunde la email și îi spune că nu poate face reparațiile, deoarece are nevoie de autorizație de construcție.
„Imobilul situat la adresa de mai sus face parte din zona construită protejată a orașului, fiind chiar o clădire cu valoare arhitecturală sau ambientală, stabilită prin Planul Urbanistic General, motiv pentru care lucrările de reparații la care faceți referire nu sunt exceptate de la procedura de autorizare”, a scris municipalitatea în adresa transmisă orădeanului.
Municipalitatea îl mai informează că prima etapă este obținerea certificatului de urbanism, pentru care e nevoie de o cerere tip, planuri cadastrale/ topografice cu evidențierea imobilului (extras din planul cadastral și extras de carte funciară) și plata unei taxe.
„În certificatul de urbanism veți găsi restul etapelor procedurii”, a mai aflat orădeanul din răspunsul primit de la primărie.
Am cerut Primăriei Oradea, prin Biroul de presă, să ne spună cât durează obținerea autorizației. „2-3 zile, în regim de urgență, fără taxă”, ne-a transmis sursa citată. „Asta e o glumă. Pentru autorizația de construcție, în cazul caselor din centru este nevoie și de avizul Direcției de Cultură. Am obținut o astfel de autorizație, a durat un an de zile să o primim. La Direcția de Cultură au ședință o dată pe lună. În aceste condiții, cum pot să elibereze autorizația în 2-3 zile?”, se întreabă orădeanul.
În urma unei solicitări transmise Primăriei Oradea, am întrebat instituția dacă este totuși nevoie de autorizație de construcție pentru casele din centrul istoric. Am mai întrebat și de ce, atunci când PMO a transmis pașii de urmat pentru notificarea cu privire la reparațiile de după furtună, nu a transmis și faptul că imobilele din centru sunt exceptate de la această „facilitate”. Am mai cerut și care sunt pașii de urmat, de proprietarii imobilelor din centru care au de făcut reparații la case.
La câteva zile de la transmiterea solicitărilor noastre, primăria a trimis un comunicat de presă, cu „precizări privind reparațiile care pot fi efectuate în regim de urgență la imobilele afectate de furtuna din 25 iulie”.
„În cazul construcțiilor monument istoric și al construcțiilor cu valoare arhitecturală sau istorică stabilită prin documentații de urbanism aprobate, lucrările prevăzute la alin. (2) se pot executa numai cu notificarea prealabilă a autorității administrației publice locale și a serviciului deconcentrat al autorității centrale competente în domeniul protejării patrimoniului cultural și în baza acordului scris al acestui serviciu deconcentrat care conține condițiile și termenele de executare ale lucrărilor sau, după caz, necesitatea urmării procedurii de autorizare a respectivelor lucrări. În acest context, pentru toate situațiile în care intervențiile se realizează asupra construcțiilor monument istoric și a construcțiilor cu valoare arhitecturală sau istorică stabilite prin PUG se va notifica si Direcția Județeană de Cultură Bihor”.
Câteva zile mai târziu, PMO ne-a răspuns și la solicitarea transmisă de noi, pe această temă, fără a răspunde însă punctual la întrebările adresate.
Primăria a precizat că lucrările pentru care nu este nevoie de autorizație sunt cele prin care nu se schimbă forma imobilului și sunt folosite aceleași materiale, pentru reparații la acoperișuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma acestora și reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară. Până săptămâna trecută, primăria a primit 75 de notificări de reparații, 44 pentru intervenții în afara Zonei Construite Protejate, iar 31 de notificări fac referire la părți de construcții din Zona Construită Protejată.
Trimite articolul
XPoti zice pmo si trage apa, ei sunt acolo pt ei nu pt cetatean
-
Habarnismul bugetar.
Si in Nufaru unde sunt lucrari si nu are lumea unde sa parcheze, Birta a promis ca Pol Locala nu va da amenzi pt cei care parcheaza pe unde apuca. Dar nici vorba, amendeaza locala la greu, inclusiv noaptea veneau si amendau, asa de propaganda suna bine minciunile
-
E scris undeva, a dat Birta in scris? Nu. Cat timp nu e un document scris oficial,poate sa declare ce vrea in presa ca apoi sa faca ce trebuie, adica sa adune bani la buget pentru dezvoltare. Bravo lui, in presa face capmpanie sa atraga voturi, apoi dezvolta
-
Fii tu insuti,dar daca esti atit de destept,nu insista.
-
Oameni buni, la alegerile viitore sa ne revansam pe ei..
-
Eu voi vota PSD indiferent cine va candida!
-
Ne revansam sa mai votam Birta, nu ne intereseaza propaganda ta ordinara
Pemeo este definitia urii fata de cetatean!
Birta este cel mai mincinos primar pe care l-a avut orasul asta vreodata!