Nu mai puţin de 32 de cereri de ajutor de stat, pentru investiții în valoare totală de 3,8 mld. de lei, au fost depuse din 10 septembrie până în prezent la Ministerul Finanțelor Publice. Acestea ar urma să creeze 5.242 de locuri de muncă. 18 dintre proiectele analizate au capital românesc, iar 14 au capital străin. Solicitările au fost făcute în baza schemei de ajutor de stat instituite prin HG nr. 807/2014, care susține investițiile de mare anvergură, favorizează extinderea activităților economice în regiunile defavorizate şi stimulează investițiile în tehnologii avansate care conduc la crearea de locuri de muncă.
Una din Oradea
Una dintre companiile care au solicitat ajutor de stat este Sogefi Suspensions Eastern Europe SRL din Oradea, subsidiara holdingului Sogefi Suspensions SA din Franţa, care a solicitat un ajutor de 103 mil. de lei. Investiția franceză ar urma să ia fiinţă în Parcul Eurobusiness I, pe o suprafaţă de 94.332 mp, şi va genera peste 200 de locuri de muncă pentru bihoreni în domeniul automotive.
„Recent am început procesul de îmbunătățire a cadrului legal privind schema de ajutor de stat instituită prin H.G. nr. 807/2014, și ne propunem ca în viitorul apropiat să venim cu noi modificări care facilitează accesul la finanțare al unui număr cât mai mare de investitori. Sperăm ca în curând efectele să se regăsească în economia reală, iar 2019 să fie un an al investițiilor care să creeze cât mai multe locuri de muncă. Așa cum am spus în mai multe rânduri, îmi doresc ca românii din străinătate să aibă motive reale pentru a se întoarce acasă”, precizează Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.
Potrivit procedurii stabilite prin Ghidul solicitantului, experții din cadrul MFP verifică documentele depuse, iar dacă există neconcordanțe vor fi cerute clarificări legate de informațiile din documentele prezentate. Întreprinderile au la dispoziție 15 zile lucrătoare pentru a răspunde.
În cazul în care, în urma evaluării cererilor de acord pentru finanțare, se emit scrisori de respingere și rămân disponibile credite de angajament și bugetare, vor intra în analiză solicitările rămase în așteptare. Cererile se analizează în ordinea înregistrării acestora la registratura generală a MFP.
În judeţul Bihor au avut loc mai multe întâlniri între reprezentanţii Fiscului şi agenţii economici, în care au fost oferite informaţii despre ultimele modificări aduse Legii ajutorului de stat.
Principalele modificări legislative se referă la: diminuarea nivelului minim al investiţiei de la 10 milioane de euro la 3 milioane de euro; modificarea mecanismului de depunere a cererilor de finanţare, acestea urmând a fi depuse în sesiune continuă; renunţarea la selecţia proiectelor pe baza de punctaj, fiind selectate acele proiecte care îndeplinesc criteriile şi condiţiile de eligibilitate; simplificarea planului de investiţii aferent proiectului; posibilitatea demarării proiectului de investiţii după depunerea cererii de acord pentru finanţare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!