Prezentul proiect de act normativ vizează asigurarea unui grant financiar care se acordă producătorilor agricoli ce își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, în vederea compensării parțiale a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate înființată în decembrie 2023 – trimestrul I al anului 2024, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
[eadvert]
Valoarea totală a schemei de ajutor este de peste 166 de milioane de lei (33,6 milioane de euro). În cazul în care suma totală de plată care urmează să fie acordată depășește resursele financiare totale alocate, prevăzute în actul normativ, suma cuvenită fiecărui beneficiar se va reduce proporțional.
Cine poate beneficia
Cuantumul ajutorului de stat se acordă per beneficiar și reprezintă echivalentul în lei al sumei de 1.500 euro pentru 1.000 de metri pătrați. Cererile și documentele justificative trebuie să fie depuse până la data de 12 aprilie 2024 inclusiv, iar plata sumelor reprezentând ajutorul de stat se realizează până la data de 30 iunie 2024 inclusiv.
Tipuri de beneficiari sunt: producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, producători agricoli persoane juridice, societățile agricole și organismele/organizațiile de testare a soiurilor, de cercetare, respectiv universitățile, institutele și stațiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol. Verificările în teren se efectuează de către echipe mixte ale DAJ și APIA și vizează identificarea suprafeței înființată cu tomate cultivate în spații protejate.
„Adoptarea proiectului de ordonanță de urgență va duce la menținerea interesului producătorilor agricoli pentru producerea de tomate în spații protejate, compensarea parțială a cheltuielilor necesare acestei culturi și livrarea către piață a tomatelor autohtone în perioada de extrasezon“, transmite MADR.
Care sunt condițiile
Pentru a putea beneficia de acești bani, agricultorii trebuie să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ- teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate, în anul 2024, să nu se afle în dificultate, respectiv în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de acordare a ajutorului de stat, iar pentru persoane fizice: să nu fi fost emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului. Suprafețele înființate cu tomate, intercalate cu alte culturi nu sunt eligibile în cadrul schemei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!