Pare incredibil, dar o demonstraţie în acest sens a făcut-o Jozsef Benecs, vicepreşedintele Asociaţiei Casa Pasivă din Ungaria, unul dintre invitaţii la conferinţa „Eficienţa energetică şi utilizarea energiilor regenerabile ”, organizată de Federaţia Patronilor Bihor şi Reţeaua de Afaceri din Regiunea Carpatică. 60 de firme din România, Ungaria şi Slovacia, care activează în acest domeniu, au participat la conferinţă. Scopul acţiunii a fost acela de promovare a conceptului de eficienţă energetică în clădiri, reducerea costurilor de energie, promovarea producătorilor de echipamente şi realizarea de contacte şi parteneriate în companiile din domeniu a precizat singurul bihorean acreditat să proiecteze casa pasivă, Constantin Jurcă, primvicepreşedintele FPBihor.
Chiar dacă perspectiva de a avea o casă pasivă sună extrem de atractiv, tehnologiile de ultimă oră necesare pentru a materializa acest concept nu sunt încă subvenţionate de stat. Reprezentantul ANRE prezent la conferinţă a anunţat că va fi funcţională o schemă de ajutoare de stat care se va aplica pentru centrale sub 500 de kilowati, adică pentru consumatorii casnici. Aceasta vine să suplinească golul lăsat de certificatele verzi.
„ Începând cu 1 ianuarie 2015 această schemă de sprijin, mult mai simplă şi mult mai accesibilă segmentului rezidenţial, ar putea fi aplicată”, a anunţat reprezentantul ANRE Zoltan Nagy Bege. În Ungaria, deja există astfel de ajutoare de stat pentru consumatorii casnici.
„Nu mai avem resurse să aruncăm în aer energia. Există polistiren, cu grad de izolare diferit. Grosimea lui influenâează gradul de izolare, dar foarte important e modul de aplicare”, a spus vicepreşedintele FPB Vasile Fonoage, directorul unei companii de materiale de construcţii.
Discuţiile din cadrul conferinţei au avut loc în contextul în care Comisia Europeană a iniţiat o procedură de infringement împotriva României în vara acestui an din cauza eficienţei energetice pentru că ţara noastră nu a pus în aplicare o directivă europeană care cere ca până în 2020 să se reducă consumul de energie cu 20%.
Citiți principiile noastre de moderare aici!