Doar până la sfârşitul lunii se depun cererile pentru acordarea ajutoarelor specifice pentru producătorii de lapte şi de carne de vită şi producătorii de lapte şi de carne de ovine/caprine din zonele defavorizate.
Pentru a beneficia de ajutoarele menţionate mai sus, solicitanţii trebuie să depună la APIA cererea unică de plată pentru fiecare beneficiar pentru toate exploataţiile deţinute cu cod atribuit de la ANSVSA la centrul judeţean/local al APIA Bihor pe a cărui rază teritorială se află exploataţia înregistrată sau exploataţia cu cel mai mare număr de animale, însoţită de documente generale şi documente specifice fiecărei categorii de animale în funcţie de schema aplicată. Crescătorii de vaci de lapte din zonele defavorizate care solicită sprijin trebuie să fie înregistraţi în sistemul de administrare a cotelor de lapte cu cotă de lapte pentru livrări şi/sau vânzări directe, să solicite ajutor specific pentru un număr cuprins între două şi 15 capete de vaci de lapte, inclusiv, pe beneficiar, la termenul-limită de depunere a cererilor; efectivul minim pentru care solicită ajutor trebuie să fie de două capete de vaci de lapte pe exploataţia cu cod primit de la ANSVSA, etc.
Beneficiarii prevăzuţi care deţin mai multe exploataţii cu cod primit de la ANSVSA şi solicită ajutor specific pentru un efectiv mai mare de 15 capete de vaci de lapte beneficiază de ajutorul specific calculat la nivelul a maximum 15 capete de vaci de lapte pe beneficiar.
Condiţii
Printre condiţiile de eligibilitate în Schema de ajutor specific acordat crescătorilor de bivoliţe de lapte din zonele defavorizate se numără faptul ca solicitantul să aibă un efectiv de maximum 50 de capete de bivoliţe de lapte pe beneficiar, bivoliţele de lapte pentru care se solicită ajutor trebuie menţinute, pe o perioadă de reţinere de şase luni de la data-limită de depunere a cererii de plată, la adresa exploataţiei şi să să deţină registrul individual al exploataţiei actualizat în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.760/2000.
În cazul taurinelor trebuie să solicite ajutor specific pentru un efectiv total de animale de maximum 90 de capete pe beneficiar, efectivul de animale pentru care se solicită ajutor specific trebuie să fie identificat şi înregistrat în RNE, să deţină documente oficiale care atestă rasa de carne/metişii din rasele de carne, să deţină documente care atestă ieşirile din efectiv, după caz, etc.
Condiţiile de eligibilitate pentru schema de ajutor specific acordat producătorilor de lapte şi de carne de ovine/caprine din zonele defavorizate sunt să solicite ajutor specific pentru un efectiv cuprins între 50 şi 300 de capete de femele ovine/caprine, inclusiv, pe beneficiar, care au vârsta de minimum un an la data de 30 martie a anului de solicitare, efectivul de animale pentru care se solicită ajutor specific trebuie să fie identificat şi înregistrat în RNE la data depunerii cererii etc.
„Înainte de a se prezenta la Centrele locale ale APIA, fermierii trebuie să treacă pe la medicul veterinar pentru eliberarea adeverinţei şi clarificarea situaţiei din Registrul Naţional al Exploataţiilor. Facem un apel către medicii veterinari să vină în ajutorul fermierilor şi să îi ajute, în măsura posibilităţilor, la completarea Registrului individual al exploataţiei.
De asemenea, potenţialii beneficiari trebuie să fie atenţi la perioada de retenţie a animalelor în exploataţie. Dacă doresc să vândă animale în perioada în care au obligaţia de a le menţine în exploataţie, îi sfătuim să nu solicite prima pentru ele, deoarece pentru fiecare animal găsit cu nereguli în urma controalelor este sancţionat dublu”, a precizat Florian Pavel, directorul APIA Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!