Până pe data de 20 septembrie se poate depune la APIA cererea de plată aferentă anului 2011, în cadrul Schemei de plată a ajutorului specific pentru producătorii de lapte de vacă din zonele defavorizate, finanţată din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).
Conform reprezentantului Centrului Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Traian Abrudan, de acest sprijin comunitar pot beneficia crescătorii de vaci de lapte, persoane fizice, persoane juridice şi/sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale, aflaţi în comunele care aparţin zonelor defavorizate din judeţul Bihor. Astfel, în judeţ sunt considerate zone defavorizate localităţile Aleşd, Borod, Bratca, Budureasa, Bulz, Câmpani, Căbeşti, Criştioru de Jos, Curăţele, Finiş, Lazuri de Beiuş, Lunca, Nucet, Pietroasa, Roşia, Şinteu, Şuncuiuş, Tărcaia şi Vaşcău.
Solicitanţii trebuie să depună cererea aferentă fiecărei exploataţii la centrul APIA pe a cărui rază teritorială se află exploataţia de vaci de lapte.
Condiţiile
Pentru a beneficia de acest sprijin crescătorii de vaci trebuie să deţină un efectiv cuprins între 2 şi 15 capete vaci de lapte, să fie înscris în sistemul de administrare a cotelor de lapte, cu cotă de lapte pentru livrări şi/sau vânzări directe, la Serviciul de Administrare a Cotelor de Lapte APIA. De asemenea, înscrierea în RNE a efectivului de vaci de lapte deţinut în exploataţie, menţinerea în exploataţie a efectivului de vaci de lapte pentru care se solicită ajutor specific anual, până la data efectuării plăţii şi permiterea efectuării controalelor potrivit legii, efectuate de către APIA sau de către alte organisme abilitate în acest sens sunt condiţii obligatorii.
Beneficiarii de ajutoare trebuie să comunice în scris, în termen de şapte zile lucrătoare de la data apariţia a oricărei modificări a informaţiilor declarate în cererea de plată, apărută între data depunerii şi data finalizării controlului la faţa locului.
„Nerespectarea condiţiilor de eligibilitate mai sus menţionate poate atrage, după caz, reducerea ori excluderea de la plata ajutorului specific, respectiv penalităţi sau sancţiuni multianuale”, a punctat Traian Abrudan.
Cuantumul ajutorului specific pe cap de vacă de lapte este de cel mult 250 euro/cap de vacă şi se calculează după finalizarea verificărilor, prin raportarea numărului de animale eligibile la plafonul de 22.447.205 euro aferent acestei scheme de plată. Pentru anul 2010 au fost depuse un număar de 3.118 cereri pentru 8.542 capete bovine.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!