Sub genericul ”Oportunități de dezvoltare personală prin educație nonformală”, în perioada 24-30 noiembrie, la Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr” din Oradea a avut loc a XV-a ediție a Festivalului Național al Șanselor Tale.
,,Festivalul este o manifestare care se desfășoară sub egida UNESCO – Institutul pentru educație – Hamburg, România numărându-se printre cele 48 de țări din lume care organizează anual acest eveniment. Această manifestare răspunde politicii promovate de Ministerul Educației Naționale pentru diversificarea și extinderea ofertei de educație în unitățile de învățământ și consolidarea rolului acestora ca centre de resurse educaționale la nivelul comunității. Având în vedere importanța acordată educației și învățării în contexte nonformale, atât pentru copii, cât și pentru adulți, în documentele europene, dar și în acțiuni concrete, desfășurate de instituții educaționale și de organizații nonguvernamentale, cea de-a XV-a ediție a Festivalului Național al Șanselor Tale își propune dezvoltarea cetățeanului european prin educație și învățare nonformală’’, a spus prof. Rodica Turcaș, coordonatorul de proiecte și programe educative al Liceului ,,Aurel Lazăr”.
Timp de o săptămână, la Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr”, s-au desfășurat activități precum: ,,Galeria produselor finale realizate în cadrul proiectelor de cooperare europeană – impactul proiectelor educative europene de tip Lifelong Learning”, ,,Prietenie și competiție”, ,,A fi cetățean onest și cultivat”, ,,Consiliul Elevilor și Cercetașii României”.
36% dintre lăzăriști, implicați
Elevii au participat la prezentări ale proiectelor europene desfășurate pe parcursul celor 14 ani de activitate europeană în Liceul Teoretic ”Aurel Lazăr”, la întreceri sportive, precum: tenis de masă, baschet, tenis cu piciorul, au cântat colinde, au pus în scenă un fragment din schița ,,Justiție” de I.L.Caragiale și împreună cu Alex Iambroszki de la Organizația Națională Cercetașii României – Centrul Local Oradea au învățat ce înseamnă cercetășia.
207 elevi (36% din elevii școlii) au luat parte activ la aceste activități, coordonați fiind de profesorii: Carmen Chira, Floare Gavra, Zita Bondar, Gheorghe Dărăban, Rodica Turcaș, Vasile Juncu și Eugen Ilisoi.
,,Prin activitățile desfășurate s-a propus promovarea cetăţeniei europene active, prin a acorda tuturor elevilor posibilitatea de a cunoaşte, de a interacţiona şi de a se implica în activităţi, în vederea consolidării ideii de apartenenţă la spaţiul comunitar. Activitățile desfășurate în această săptămână au fost o provocare pentru elevii noștri, oferindu-le șansa de a-i ajuta să se dezvolte pe plan personal’’, a mai spus Rodica Turcaș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!