Timp de aproape două săptămâni, două echipe din cadrul AJPIS Bihor au efectuat verificări în teren la fundațiile și asociațiile care au depus cereri pentru acordarea subvenției pe 2025, în baza Legii 34/1998.
Au putut depune cereri asociațiile, fundațiile și cultele recunoscute în România care administrează unități de asistență socială în cel puțin două județe, inclusiv municipiul București, sau administrează o unitate de asistență socială ai căror beneficiari provin din două sau mai multe județe, inclusiv municipiul București și care se încadrează furnizează servicii sociale licențiate și solicită subvenții în completarea resurselor financiare proprii.
Inițial, solicitanții care au depus documentația de solicitare a subvenției de la bugetul de stat, pentru anul 2025 până la data de 30 septembrie, au trebuit să redepună documentația până la 30 octombrie 2024. În urma verificărilor realizate la toți solicitanții, AJPIS Bihor a publicat, pe pagina de internet a instituției, o listă cu 41 de servicii sociale care au îndeplinit cerința minimă de a fi eligibile și anume să obțină peste 60 de puncte.
Aceasta este însă prima etapă, următorul pas va fi decizia Ministerul Muncii care va acorda respectivele subvenții în funcție de suma ce va fi alocată în 2025 pentru acest capitol, iar ierarhia se va face în ordine descrescătoare a punctajelor obținute în urma evaluării. În anul 2024, pentru toate serviciile sociale din județ pentru care s-au solicitat subvenții de la bugetul de stat au fost alocați banii stabiliți în baza legii.
Cuantumul lunar al subvenției care se acordă de la bugetul de stat pentru o persoană asistată: maxim 1.000 de lei/persoană, pentru serviciile sociale cu cazare, cu excepția adăposturilor de noapte; maxim 600 de lei/persoană, pentru serviciile sociale fără cazare, precum și pentru adăposturile de noapte.
Cuantumul lunar al subvenției care se acordă de la bugetul de stat pentru o persoană asistată din cadrul serviciilor sociale care au caracter secundar sau auxiliar: maxim 400 de lei/persoană, pentru serviciile sociale cu cazare, maxim 200 de lei/persoană, pentru serviciile sociale fără cazare.
Prin prisma acestor sume ce se alocă de la bugetul de stat, furnizorii de servicii sociale adaugă subvenția la sumele cerute pentru beneficiarii din centre, care sunt cuprinse între 2500 și 4500 lei, în funcție de tipul și calitatea serviciilor solicitate.
În aceste condiții, căminele groazei, depistate în urmă cu un an în zona Voluntari, sunt un exemplu că unii administratori de astfel de așezăminte numai servicii sociale de calitate nu se gândesc să ofere, fiind doar cu gândul doar la banii, nu puțini, care le intră lunar în conturi sau buzunare de pe urma celor care, de bunăvoie sau siliți, ajung să își trăiască viața în cămine de bătrâni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!