Un vechi proverb românesc spune că: „Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă”. Tot aşa şi angajatorii, potrivit legii, pot beneficia de o serie de subvenţii, dar nu le cunosc. „Mi-am dat seama că firmele nu cunosc legea, nu ştiu ce beneficii pot avea dacă încadează anumite categorii de persoane. Sau dacă o cunosc, o interpretează greşi”, observa Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor, în urmă cu un an, la puţină vreme după venirea la conducerea instituţiei.
„Ghidul angajatorului”
A trecut mai bine de un an şi şeful AJOFM s-a gândit să pună la dispoziţia firmelor informaţiile de care au nevoie, pentru a beneficia de subvenţii. Aşa a apărut „Ghidul angajatorului”. „Acest ghid era o necesitate de a informa corect şi concis firmele despre beneficiile pe care le pot avea la încadrarea în muncă a mai multor categorii de persoane”, a afirmat Békési Csaba.
Ghidul este structurat pe trei mari capitole: 1 Stimularea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a şomerilor; 2 Stagiu pentru absolvenţii de învăţământ superior; 3 Ucenicia la locul de muncă.
Astfel, firmele află care sunt subvenţiile pe care le pot primi la încadrarea în muncă a absolvenţilor instituţiilor de învăţământ; la încadrarea în muncă a persoanelor de peste 45 de ani; la încadrarea în muncă a şomerilor care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale; la încadrarea în muncă a şomerilor care în termen de 5 ani de la data angajării îndeplinesc condiţiile de pensie şi la încadrarea în muncă a persoanelor cu handicap.
Un capitol separat este destinat stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior. Sunt definiţi termenii de „stagiar” şi de „mentor”, precum şi „drepturile şi obligaţiile stagiarului” şi „drepturile şi obligaţiile angajatorului”. „Pentru finanţarea din bugetul asigurărilor de şomaj, angajatorii care încheie un contract de stagiu primesc lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada derulării contractului de stagiu pentru acel stagiar, o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare, în limita fondurilor alocate cu această destinaţie adică 750 lei/lună”, se precizează în „Ghidul angajatorului”.
„Ucenicia la locul de muncă” cu drepturile şi obligaţiile ucenicului şi angajatorului sunt, de asemenea, prezentate pe înţelesul firmelor în „ghid”.
„«Ghidul angajatorului» este încărcat pe site-ul AJOFM Bihor, s-a transmis confederaţiilor patronale şi sindicale, precum şi firmelor pe care le avem în baza noastră de date”, a precizat directorul executiv al AJOFM Bihor.
La sugestia noastră de a edita şi un „Ghid al şomerului”, Békési Csaba a declarat că este foarte posibil ca un astfel de ghid să apară în curând.
Citiți principiile noastre de moderare aici!