Angajatorii bihoreni au prins gustul subvenţiilor pentru încadrarea în muncă a diferitelor categorii de persoane. Cu 3.130 de subvenţii acordate în 2019 în baza Legii 76/2002, judeţul Bihor se clasează pe primul loc pe ţară. Lista cu firmele care au beneficiat de subvenţii a fost făcută pubică de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM). „Publicarea angajatorilor care au primit subvenţii este o iniţiativă de lăudat, care încurajează transparenţa”, ne-a declarat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.
Bihorul, locul I
În urma consultării listei cu subvenţiile publicate de ANOFM reiese faptul că AJOFM Bihor ocupă locul întâi pe ţară cu 3.130 de subvenţii acordate. Valoarea subvenţiilor solicitate de angajatorii bihoreni în 2019 se ridică la 84.510.lei. Pe locul doi, la mare distanţă, cu 2.213 subvenţii, se plasează judeţul Prahova.
Şeful AJOFM Bihor este de părere că plasarea agenţiei bihorene în fruntea topului este atât meritul angajaţilor instituţiei cât şi al numărului mare de angajatori din judeţ, peste 23.000. „Agenţia şi-a făcut bine treaba. Este foarte important că noi, în comparaţie cu alte agenţii, urmărim fiecare caz în parte. Când o persoană care beneficiază de subvenţie pleacă de la angajator, noi blocăm subvenţia. De exemplu, dacă pleacă după patru luni, restul subvenţiei rămase putem să o dăm altui angajator”, a precizat Békési Csaba.
Potrivit acestuia, cea mai mare parte a subvenţiilor acordate în judeţul Bihor, peste 60%, au fost acordate pentru angajarea persoanelor cu vârsta peste 45 de ani. Urmează subvenţiile acordate pentru încadrarea în muncă a tinerilor cu vârsta între 16 şi 24 de ani.
Subvenţii
Potrivit Legii 76/2002 cu modificările ulterioare, firmele care angajează șomeri sau tineri absolvenți vor primi o subvenție de 2.250 lei pe lună, pentru fiecare persoană, timp de 12 luni. Este vorba despre angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, șomeri peste 45 ani sau părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, șomeri de lungă durată sau tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani. Angajatorii sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.
De aceeași subvenție beneficiază și angajatorii care încadrează în muncă șomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective.
De asemenea, de facilitatea de subvenționare în cuantum de 2.250 lei beneficiază şi angajatorii care, în raport cu numărul de angajaţi, şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au această obligaţie legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.
În situația încadrării în muncă pe durată nedeterminată a absolvenților, AJOFM acordă angajatorilor subvenții în cuantum de 2.250 de lei/lună pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent angajat.
Trimite articolul
XPoate ca ar trebui sa verifice căror firme dau acele subvenții inclusiv ITM pt ca unele firme gen Vodafone Arsis profita de acestea si pe un post au 12 angajați pe an doar absolventi tineri pe care după 3 luni jumate ii determina sa demisioneze spunandule ca sunt incompetenți asta după ce ia muncit 12 ore la zi Sâmbătă Duminica inclusiv pe salar de 1500 de lei net din care le reține garantie si firmă încasează subvenția descrisă in articol de peste 2000 de lei oare vi se pare corect AJOFM cam aveti ideie ce se intampla in sufletul unui tanar plin de elan cand dupa 3 luni de dat suta la suta i se spune demisioneaza ca nu esti bun va spun eu ce e se gandesc cum sa plece din tara cat mai repede sa nu mai audă de mizeria numita mulți naționale ori de afacerile românești