Angajatorii care încadrează în muncă persoane din aceste categorii beneficiază de o sumă lunară de 2.250 de lei timp de 12 luni. În plus, există și alte tipuri de subvenții disponibile, cum ar fi subvenția pentru organizarea de programe de ucenicie.
Pentru început, vorbim despre sumele pe care angajatorii le pot primi de la agențiile de muncă pentru angajarea anumitor tipuri de persoane, cu condiția să respecte cerințele potrivit Legii nr. 76 din 16 ianuarie 2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.
Aceste subvenții sunt un câștig pentru ambele părți. Chiar dacă firma este cea care primește banii, șomerul va avea, timp de cel puțin 18 luni, un loc de muncă stabil, angajatorul fiind obligat prin lege să respecte acest drept.
În prezent, în județul Bihor sunt peste 3.000 de persoane subvenționate, iar cererile pentru noi subvenționări ajung zilnic la AJOFM Bihor.
„Noi preluăm zilnic de la angajatori, solicitări pentru subvenționarea locurilor de muncă pentru anumite categorii de persoane, ne referim aici la tinerii NEETs (între 16 și 29 de ani) care nu se regăsesc nici în sistemul educațional, nu participă la cursuri și nu sunt nici în câmpul muncii, șomerii peste 45 de ani, șomerii care mai au cinci ani până la vârsta de pensionare, persoanele cu handicap și persoanele unic întreținătoare de familie“, a declarat pentru Jb și Bihon.ro Bekesi Csaba, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bihor.
Potrivit șefului AJOFM Bihor, de la începutul lunii mai și până în prezent, instituția nu a putut plăti cererile existente de subvenționare din lipsă de fonduri, însă, începând cu data de 15 octombrie, Guvernul a probat creditele bugetare necesare subvenționării.
„Avem peste 700 de solicitări depuse care urmează a fi soluționate de către noi. Concret, firmele din Bihor vor primi peste 20 de milioane de lei, fiind ajutate astfel, să își mențină rapoartele de muncă și să deruleze contractele individuale de muncă“, a spus acesta.
Subvenții pentru firmele care își instruiesc angajații
Subvenția pentru organizarea de programe de ucenicie: încheierea contractului de ucenicie, în condițiile Legii nr. 279/2005, îi poate aduce angajatorului bani în plus de la stat.
Ucenicia este o formă de calificare ce poate suscita atât interesul angajaților, dar și a angajatorilor. În cazul în care încheie contracte de ucenicie pentru persoanele de peste 16 ani pot beneficia de o subvenție lunară de 2.250 de lei din bugetul asigurărilor pentru șomaj iar subvenția este acordată pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie.
„Un program foarte important pe care urmează să îl derulăm în perioada următoare este – Ucenicia la locul de muncă. În cazul uceniciei sunt eligibile persoanele cu vârste între 16 și 64 de ani care nu are calificare în domeniul în care este angajat ca și ucenic, dar este angajat în baza unui contract de ucenicie. Acest contract este similar cu contractul individual de muncă și oferă aceleași drepturi, doar că se numește contract de ucenicie“, adaugă Bekesi.
Concret, angajatorul încheie un contract de ucenicie cu persoana, care este pe perioadă determinată care poate să fie 1, 2 sau 3 ani, în care acesta își asumă formarea profesională la locul de muncă al angajatului. Angajatul, pe lângă faptul că are un contract de ucenicie și are activitate lucrativă, la finalul contractului va primi și un certificat de calificare acreditat de Ministerul Muncii și Ministerul Educației care îi atestă competențele și care oferă valabilitate peste tot în Uniunea Europeană.
„Durata acestor contracte se stabilește în funcție de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul. De exemplu, meseria de ospătar are gradul 1 de competențe pentru care sunt necesare 360 de ore, adică un an de ucenicie. Bucătarul este de nivelul 2, necesare fiind 720 de ore de calificare, ceea ce înseamnă doi ani de ucenicie. Tehnicianul este de nivelul 3 și va avea nevoie de 1.080 de ore, adică 3 ani de pregătire“, adaugă directorul AJOFM Bihor.
Exemplu: o firmă angajează, cu contract de ucenicie, un zidar, bărbat de 30 de ani care până atunci a fost conducător auto, deci fără calificare în domeniul respectiv. Angajatorul va încheia un contract de furnizare de servicii de formare profesională cu un anumit prestator, pentru care va primi bani de la stat pe toată perioada instruirii, iar angajatul va beneficia de teoria predată de prestator, de practică învățată în cadrul companiei care l-a angajat, dar și de salariul stabilit la angajare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!