Proiectul „Tineri orădeni, împotriva traficului de persoane” început în iunie, s-a finalizat luni printr-un gest inedit. În hypermarketul Real, cam 50 de liceeni orădeni de la „Aurel Lazăr”, Colegiul „Andrei Şaguna”, „Betel” şi „Dimitrie Leonida” au devenit statui vii pentru trei minute, în cadrul unui aşanumit flashmob.
Astfel, la un semnal, liceenii purtând tricouri cu avertismentul „Traficul de fiinţe umane se poate ascunde în spatele unei feţe prietenoase”, au rămas nemişcaţi, cu mâinile încrucişate, pentru a atenţiona publicul. Gestul voluntarilor a coincis cu o mişcare internaţională numită „No more slaves” (Nu sclaviei!) desfăşurată la aceeaşi oră în nouă ţări şi totodată cu ocazia „Zilei Europene de luptă împotriva traficului de persoane”.
Tinerii au oferit pliante şi informaţii celor interesaţi.
Noi cazuri sesizate
Coordonatoarea proiectului, Andreea Pontoş de la Fundaţia „People to People” consideră că acţiunea şi-a atins scopul motivând prin faptul că „voluntarii au fost solicitaţi să ofere mai multe informaţii sau chiar au primit date cu privire la posibile noi victime ale reţelelor de traficanţi”. În plus, orădenii veniţi la Real, au putut asculta spoturi audio pe toată durata acţiunii. Iar zilele aceastea şi filmele de la Hollywood Multiplex sunt prefaţate de spoturi TV contra traficului de fiinţe umane.
„Modalităţile de exploatare folosite de traficanţi sunt cu precădere cele de natură sexuală şi prin muncă. La nivel naţional în primul semestru s-au înregistrat 379 de cazuri identificate, dintre care 38 în Bihor. Cifra reală se ascunde sub imposibilitatea identificării victimelor sau a confidenţialităţii. Semnalul de alarmă tras de această acţiune a fost că oricine poate cădea în capcanele acestor traficanţi ce nu mai folosesc atât de mult forţa, cât relaţiile de amiciţie”, mai transmite voluntarul Lia Tuns.
Liceeni pentru liceeni
Proiectul a pornit de la informarea clasică făcută în zece licee orădene şi din dorinţa de a implica tinerii în activitatea de prevenţie. 20 de tineri au răspuns provocării şi au fost instruiţi în sesiuni de formare pentru a putea transmite informaţiile primite la colegii de şcoală şi nu numai. Modul de desfăşurare a manifestării de la Real a rezultat din iniţiativa proprie a tinerilor voluntari. Întregul proiect a unit forţele Centrului Regional Oradea al Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane, a celor de la Fundaţia „People to People”, cu sprijinul voluntarilor şi a fondurilor alocate de Primăria Oradea.
C.H.
Judecati pentru trafic de minori
Citiți principiile noastre de moderare aici!