Miere, băuturi tradiţionale, fructe şi legume, precum şi o demonstraţie în câmp cu utilaje de prelucrare a solului şi semănat au putut fi văzute şi achiziţionate de bihorenii care au participat la cea de-a şaptea ediţie a Târgului fermierilor AgroBihor, eveniment ce a avut loc în acest sfârşit de săptămână în parcarea Era Park.
La fel ca în fiecare an, târgul AgroBihor a reunit fermieri din Bihor, dar şi din alte judeţe din ţară, respectiv din străinătate. Anul acesta producătorii locali dar şi firmele participante au fost în număr mai redus decât la ediţiile precedente.
Astfel, în jur de 100 de firme, asociaţii şi persoane fizice, producători şi comercianţi de utilaje agricole, echipamente, accesorii, crescători de animale, cultivatori de cereale, legume şi fructe au participat la eveniment. „Anul acesta punem accent mai mare pe demonstraţiile în câmp, cu utilaje, pentru că fermierii asta îşi doresc, să vadă utilajele la lucru. De altfel, după aceasta, vom avea şi un simpozion, să vedem care sunt cele mai bune soluţii pentru ei”, a precizat Marius Ştefan, reprezentantul Camerei Agricole, organizatorul târgului.
Evenimentul a fost deschis oficial vineri printr-o mică festivitate la care au luat parte prefectul Claudiu Pop, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ionel Avrigeanu, şeful Direcţiei pentru Agricultură, Nicolae Hodişan dar şi directorul Oficiului judeţean al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Cristian Buzlea.
„Din punctul de vedere al Direcţiei pentru Agricultură Bihor şi bihorenii merită un târg de agricultură mult mai reprezentativ având în vedere potenţialul agricol al judeţului. Pe viitor mi-aş dori ca organizatorii să depună eforturi mai mari pentru ca târgul să ajungă la nivelul celor organizate în Cluj sau Arad, sau chiar să depăşim evenimentele din judeţele vecine”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul DA Bihor.
Cristian Buzle, directorul OJFIR, a subliniat faptul că judeţul Bihor a dovedit încă odată că este capabil să atragă fonduri europene, lucru demonstrat şi de numeroasele cereri de finanţare depunse în cadrul noului PNDR.
Concert
Mult aşteptat a fost şi concertul îndrăgiţilor interpreţi Cornelia şi Lupu Rednic care a avut loc vineri sub cupola centrului comercial. În deschidere a cântat Grupul vocal „Florile Bihorului”, coordonat de Anamaria Gal. Maramureşenii au adus în faţa orădenilor piese din repertoriul recent, dar şi altele mai cunoscute, ca de pildă „Mândruţă cu ochi de mură”, „Care frunză pică jos” ori „Să trăia pretinii mei”.
Întâlnirea asociaţiilor crescătorilor de ovine şi caprine, simpozion pe tema „Condiţii de acordare a sprijinului cuplat pentru sectorul ovine şi caprine”, prezentat de Prof. Dr. Ing. Ioan Pădureanu , USAMVB „Regele Mihai I al României” din Timişoara au fost alte manifestări care au avut loc vineri în cadrul târgului AgroBihor 2015.
Sâmbăta a fost dedicată demonstraţiilor cu utilaje care au avut loc pe un teren vizavi de Aeroport.
Fermierii au avut posibilitatea de a vedea la muncă tractoare şi maşini agricole, lucrări de pregătire a solului şi semănat. Sâmbătă a mai avut loc un simpozion pe tema „Studiu comparativ al utilajelor folosite pentru prelucrarea solului la scară mondială: avantaje şi dezavantaje”, prezentată de conf. Dr. Ing. Bungescu Sorin Tiberiu, USAMVB „Regele Mihai I al României” din Timişoara dar şi întâlnirea asociaţiilor crescătorilor de bovine.
Duminică, ultima zi a târgului AgroBihor 2015, a avut loc premierea exemplarelor de ovine, bovine şi cabaline expuse în târg, tombola participantului dar şi festivitatea de acordare a diplomelor de participare la Târgul AgroBihor ediţia a VII-a.
Citiți principiile noastre de moderare aici!