Prevederile privind etichetarea produselor obţinute din agricultura ecologică sunt foarte precise şi au în vedere oferirea încrederii depline a consumatorilor în produsele ecologice, ca produse obţinute şi certificate în conformitate cu reguli stricte de producţie, procesare, inspecţie şi certificare.
În acest sense reprezentanţii Direcţie pentru Agricultură Bihor au desfăşurat mai multe controale în acest segment de produse.
De urmărit
Obiectivele principale ale Inspecţiei în domeniul agriculturii ecologice îl constituie urmărirea respectării de către organismele de inspecţie şi certificare aprobate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a procedurii de control standard şi a aplicării în activitatea de inspecţie şi certificare a măsurilor de control şi precauţie pe care organismul se angajează să le impună operatorilor pentru fiecare domeniu de activitate, verificarea activităţii organismelor de inspecţie şi certificare prin inspecţia pe teren a operatorilor aflaţi sub contract cu organismul respectiv etc. În acest sens, in conformitate cu prevederile Ordinului nr. 181/2012, Direcţia pentru Agricultură Bihor a primit pentru verificare primul eşantion de 82 operatori, orientat în special către operatorii care prezintă un risc ridicat sau care au primit sancţiuni din partea organismelor de inspecţie şi certificare pentru activitatea desfăşurată în anul anterior, în special din categoria declaşării sau excluderii.
Până în prezent au fost controlaţi un număr de 49 de operatori şi s-au raportat la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale toate neconformităţile constatate. Printre acestea se numără faptul că organismul de Inspecţie şi Certificare a întocmit Raport de inspecţie doar pentru producţia vegetală, nu şi pentru producţia animalieră, existenţa de neconcordanţe între datele înscrise în raportul de inspecţie şi cele constatate în teren, existenţa de neconcordanţe între datele înscrise în documentaţia verificată în ceea ce priveşte suprafaţa înregistrată în agricultura ecologică şi suprafaţa existentă în agricultura convenţională precum şi efectivele de animale existente atât în sistem ecologic cât şi în sistem convenţional etc.
„În urma acestor sesizări măsurile de sancţionare vor fi stabilite de către organismul central din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul DA Bihor.
Fertilizanţii la control
Pentru anul 2013, obiectul principal al Inspecţiei pentru Controlul Fertilizanţilor constă în respectarea de către toţi operatorii economici, a prevederilor legislaţiei actuale în domeniu, monitorizarea îngrăşămintelor chimice provenite din Uniunea Europeană şi din ţări terţe, întocmirea şi actualizarea periodică a bazei de date judeţene a operatorilor autorizaţi care produc, depozitează şi comercializează îngrăşămintele chimice, verificarea cerinţelor speciale pentru îngrăşămintele care au în compoziţie un procent peste 28% azot, verificarea prin sondaj a respectării conformităţii îngrăşămintelor chimice care se produc, depozitează şi comercializează în Romania.
Astfel, inspectorii Direcţii Agricole Bihor au efectuat 32 controale la operatorii autorizaţi şi au fost prelevate cinci probe în vederea determinării conformităţii îngrăşămintelor chimice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!