„În cadrul acestui program suntem parteneri alături de instituții și organizații profesionale din Germania și Turcia, tema proiectului fiind legată de determinare gradului de pregătire al angajaților din fermele de vaci de lapte”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor.
Proiectul a demarat în 2012 și a constat în vizite reciproce la organizații de profil, instituții de învățământ cu profil agricol, ferme de creșterea vacilor de lapte și unități de procesare a laptelui din cele trei țări.
„Pe lângă relațiile de prietenie pe care le-am legat cu partenerii noștri putem afirma că a fost un bun prilej de identificare a factorilor care pot sta la baza succesului sau falimentului într-o fermă de vaci de lapte. Datele colectate de la asociațiile crescatorilor de bovine au indicat gradul de pregătire profesională a lucrătorilor din aceste ferme care comparate cu situația economică a exploatațiilor au dus la concluzia că acolo unde nivelul de pregătire a lucrătorilor este mediu și superior predomină stabilitatea iar în exploatațiile unde nivelul de pregătire este primar sau la nivel de scris-citit, balanța este una fluctuantă instabilă situații care, în multe cazuri au dus la faliment”, a concluzionat şeful instituţiei bihorene.
Corelare
În Turcia și în România, datele statistice privind nivelul de pregătire, sunt apropiate precum şi situațiile economico financiare. În Germania situația economico financiară a acestor ferme este una mult mai stabilă, partenerii noștrii, atât reprezentanții unităților de învățământ cât și cei ai asociațiilor crescătorilor de vaci, o atribuie unei bune pregătiri a personalului lucrător în şcoli de ucenici timp de trei ani urmate de şcolile de maiștri în creșterea și exploatarea vacilor de lapte și sigur a celor din învățământul superior (colegii, universități).
„Una dintre concluziile acestui studiu ne recomandă că atât în Turcia cât şi în România se recomandă a acorda o atenţie deosebită pregătirii profesionale a lucrătorilor din zootehnie, şi nu numai, pentru a creşte gradul de stabilitate economică ca să fim un partener competitiv pe piaţa UE”, a concluzionat Nicolae Hodişan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!