Nu mai puţin de şase cursuri de formare profesională au fost derulate de Direcţia Agricolă Judeţeană (DAJ) Bihor în ultima perioadă. Prin intermediul acestora, 750 de lucrători în agricultură au fost formaţi profesional în meseriile de: lucrător în cultura plantelor, lucrător în creşterea animalelor, pomicultor, tractorist agricol, mecanic agricol şi lucrător în gospodarie agroturistică.
În luna iunie 2018 DAJ a acreditat o nouă formă de învăţământ şi anume „Managementul exploataţiei agricole”, îmbrăţişată cu mult interes de către fermieri. Astfel că în mai puţin de două luni 46 de cursanţi au absolvit cursurile acestei forme de pregătire, zilele aceştia urmând a primi şi atestatele de participare.
Totodată prin compartimentul de formare profesională, 302 beneficiari ai măsurilor de sprijin financiar au fost scolarizaţi în domeniul cunoaşterii măsurii de „Agromediu şi Climă” precum şi „Agricultură ecologică”.
„Un lucru pe care doresc să îl apreciez, este acela că toţi lectorii care predau la aceste cursuri sunt funcţionari din cadrul Direcţiei Agricole Judeţene Bihor, deţinători de atestat de formator pentru fiecare domeniu de specializare cu reale cunoştinţe profesionale”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul DAJ Bihor.
Compartiment nou
Cu o echipa profesionistă de funcţionari publici, în cadrul DAJ Bihor s-a reuşit organizarea unui compartiment care are ca şi principal scop organizarea de cursuri de formare profesională a lucrătorilor din domeniul agricol.
Mare parte din cei care trăiesc din agricultură au diferite forme de pregatire profesională, multe, fără nici o tangența cu domeniul agricol.
Dupa 1989 , situaţia socio-economică a făcut ca mulţi să se reorienteze profesional, iar cea mai oportună ofertă după restituirea terenurilor agricole o oferea agricultura.
Pe parcursul anilor, unii au abandonat acest domeniu, alţii au răzbit în ciuda multor greutăţi, punându-şi în valoare pregătirea profesională în cazul celor care au absolvit o şcoală agricolă şi au avut şi posibilitatea să lucreze în domeniu cu cunostinţele deprinse de la părinţi sau prin autodeprindere.
După 2007, anul când România a fost acceptată ca membru al Uniunii Europene şi oportunitatea de a accesa fonduri de dezvoltare prin proiecte de finanţare prin fonduri europene, se pune tot mai acut problema pregătirii profesionale şi a deţinerii de documente de calificare în domeniul agricol.
Lipsa şcolilor profesionale a făcut şi mai oportună dezvoltarea acestor forme de pregătire a fermierilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!