Astfel, agentul de pază Cristian Filip a primit amendă administrativă de 600 de lei, procurorii orădeni considerând că individul „nu prezintă pericol social întrucât regretă fapta comisă”. Fapta comisă pe 20 mai constând în faptul că l-a ameninţat cu pistolul pe şofer, terifiind totodată şi pasagerii
„Considerăm că pentru a-l determina pe învinuit să-şi revizuiască conduita şi să nu mai comită alte fapte antisociale este suficient să i se aplice sancţiunea cu caracter administrativ…”, se arată în Ordonanţa de scoatere de sub urmărire penală a agentului Filip.
În apărarea sa, Filip a declarat că după ce şoferul OTL l-a claxonat din mers, a mers cu autoturismul după el până în staţia de autobuz de la Cimitirul Municipal pentru a-i cere explicaţii. Dar că şoferul OTL ar fi coborât cu un levier şi atunci s-a simţit ameninţat şi a apelat la pistol.
Soluţie atacată
„Soluţia este absolut nelegală. Orice psihopat cu armă şi cu BMW mă poate ameninţa pe stradă fără să i se întâmple nimic. L-a ameninţat cu un pistol pe clientul meu şi i-a spus că-l omoară. Pasagerii din autobuz au fugit speriaţi, iar procurorii spun că nu prezintă pericol social”, spune avocatul şoferului OTL, Lucian Chisăliţă, adăugând că a atacat decizia Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea şi a depus o nouă plângere pentru ca agentul de pază să fie cercetat pentru ultraj contra bunelor moravuri şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. „Iniţial, Cristian Filip a fost cercetat doar pentru ameninţare şi lovire. Însă agentul de pază a încălcat legea atunci când a scos pistolul Walther, calibru 10-22T, la şofer şi trebuia să i se suspende permisul de port armă”.
O nouă ameninţare
ŞoferulOTL Dorin S. (42 ani) e contrariat de soluţia procurorilor. „Am fost ameninţat cu pistolul şi câteva zile am fost afectat. Poliţistul responsabil de caz mi-a spus să renunţ că nu o să păţească nimic agentul de pază. M-au tot chemat să mă împac cu el”, declară şoferul. Mai mult, şoferul OTL declară că vineri a fost ameninţat din nou cu moartea. „Eram la semafor lângă magazinul Crişul, iar un taximetrist corpolent, tuns zero, mi-a spus să mă uit bine că o să mă împuşte”, poveşte Dorin S.
Directorul OTL, Csuzi Istvan, este iritat de soluţia procurorilor. „Nu e normal ca un angajat aflat în serviciu public să fie agresat iar vinovatul să scape. Nu cred că un astfel de individ este în drept să deţină o armă. Şoferii, vatmanii, controlorii lucrează în interes public nu sunt angajaţii unei firme private. După astfel de situaţii, nu e de mirare că angajaţii OTL se tem pentru integritatea lor corporală”, declară Csuzi Istvan.
Şi controlor revoltat
„Am stat o lună şi jumătate în spital şi am suferit cinci intervenţii chirurgicale, doar fiindcă mi-am făcut meseria. De un an ne judecăm în fiecare lună, dar instanţele au decis să îl lase în libertate spunând că nu este pericol public”, a mărturisit controlorul Ioan Martin într-o conferinţă de presă susţinută în martie 2009.
Pe 18 februarie 2008, la un control în tramvai între staţiile Muntele Găina şi Piaţa Cetate, controlorul a depistat un tânăr de etnie rromă, în vârstă de 24 de ani, fără tichet de călătorie, însoţit de tatăl său, pensionar. L-a coborât din tramvai, iar în timp ce îi completa biletul de suprataxă, de 20 de lei, tânărul a început să îl înjure pe controlor şi să îl ameninţe cu moartea. Tatăl i-a plătit amenda, după care Ioan Martin a urcat într-un alt tramvai pentru a-şi continua munca.
Abia a apucat să urce în mijlocul de transport, că pe scări s-a şi năpustit tânărul pe care îl amendase, cu un cuţit în mână, un picior pe scară şi cu altul jos. „Eram cu spatele la uşile tramvaiului şi nu l-am văzut. În acel moment un coleg a strigat: «Ai grijă Martine, că are cuţit»”. Controlorul s-a întors, dar n-a mai putut să schiţeze măcar un gest pentru a se apăra: cel pe care îl amendase l-a înjunghiat, lăsându-i două răni mari pe toată lungimea antebraţului stâng. Nici un călător nu i-a sărit în ajutor.
Depistat de controlori
A urmat o lună şi jumătate de spitalizare şi nici mai mult nici mai puţin de cinci intervenţii chirurgicale. Poliţiştii nu au reuşit să îl prindă pe agresor luni în şir. „L-am găsit tot eu, cam la patru luni după incident”, povesteşte controlorul. „L-am zărit la un moment dat în oraş, l-am scăpat apoi din priviri, dar după o oră – două de urmăriri, l-am «recuperat» lângă un parc din centrul oraşului, în timp ce stătea în faţa unei tarabe însoţit de nevastă. Am sunat imediat la Poliţie, după care un echipaj l-a ridicat de la locul indicat de mine”, a relatat victima.
Deşi a trecut mai bine de un an de la nefericitul incident, Ioan Martin nu este din punct de vedere medical complet recuperat, iar dosarul este departe de a fi soluţionat. La instanţele de judecată, încadrarea de tentativă de omor cu care figura în primele trei luni cel care l-a înjughiat s-a trasformat ulterior în simplă agresiune. Dosarul este acum la Judecătoria Oradea
Şi alte cazuri
Elena Balogh, coordonator OTL, afirmă că situaţiile de mai sus nu sunt singulare „În februarie 2009, o controloare a fost lovită cu capul de bordură de un cetăţean pe care l-a prins că circula fraudulos, fără ca cineva să intervină”, a spus Balogh. Iar pe 13 mai un controlor a fost lovit cu pumnul în faţă de un călător, în cartierul Podgoria. Agresorul, un orădean în vârstă de 41 de ani, a fost identificat de jandarmii orădeni.
„Avem o foarte mare problemă, oamenii cred că viaţa controlorilor e simplă, că se dau cu tramvaiul şi autobuzul toată ziua şi fac ciubucuri în loc să dea amenzi. Situaţia este mult mai complicată decât pare”, a adăugat Elena Balogh, precizând: „De câţiva ani, OTL are propriii săi controlori, nu de la cine ştie ce firmă. Iau salariu de 8 milioane de lei pe lună, indiferent că dau o amendă sau o sută”. Balogh a mai arătat că, în încercarea de a-i învăţa pe controlori cum să evite să intre în „clinciuri” cu călătorii frauduloşi care devin agresivi, toţi aceşti angajaţi urmează un curs susţinut de psihologul regiei. „Ştim că nu vor face decât să înveţe teoretic ceea ce ei cunosc practic, dar poate că le va fi de folos”, a mai spus Balogh.
Cristian Horgoş
Şofer ameninţat cu un pistol (21 mai 2009)
Citiți principiile noastre de moderare aici!