Sâmbătă, 12 martie 2016, toate drumurile tinerilor absolvenţi şi studenţi bihoreni s-au îndreptat spre Târgul de Cariere de la Lotus Center. Obişnuiţi, de acum, cu evenimentul, deşi a fost organizat sămbăta, cei în căutarea unui loc de muncă sau a unui stagiu de practică s-au călcat pe picioare. Au fost prezente 24 de companii care au oferit sute de oportunităţi de carieră. „Avem atât locuri de muncă cu normă întreagă, dar şi semi, cât şi stagii de practică la firme din ţară şi străinătate, plus voluntariate”, ne-a informat Louisa Olar, directorul Târgului de Cariere.
Târgul de Cariere aniversează în 2016 zece ani de activitate şi peste 100 de evenimente organizate. „Se observă de la an la an un interes crescut din partea companiilor de a participa la astfel de evenimente. Valorea unui târg de cariere în sine constă în interacţiunea dintre un angajator şi un posibil angajat. Practic, trecem de cariera online, unde candidatul aplică, şi vine şi interacţionează cu companiile”, subliniază Louisa Olar.
Oferte variate
Companiile participante în cadrul târgului aveau oferte variate, atât pentru persoane cu studii superioare, cât şi pentru persoane calificate sau chiar muncitori fără calificare. Domeniul auto & automotive, era bine reprezentat. „Avem posturi de ingineri, manageri de proiect, operatori producţie şi operatori calitate. Salariile pentru ingineri sunt de la 3.000 de lei în sus. Preferăm persoane pasionate de tehnică, chiar dacă nu au experienţă. Din păcate sunt persoane care vin şi nu au habar, chiar dacă au terminat o facultate”, ne-a declarat Nicoleta Sotoc, şef serviciu resurse umane Inteva Oradea. O altă companie căuta ingineri, specialişti în mase plastice, galvanizatori, etc.
Că există, într-adevăr, persoane pasionate de ceea ce fac şi se angajează încă din facultate, ne-am convins la Târgul de Cariere. Un tânăr inginer orădean a trecut pe la târg cu prietena şi ne-a povestit că a terminat TCM şi este pasionat de ceea ce face. „Lucrez din anul IV la Faist Mecatronic. Îmi place ceea ce fac. Ne-au căutat ei la facultate şi după interviu m-am angajat”, a precizat Claudiu Balmoş.
Tinerii interesaţi de o specializare în IT au putut să ia contact la evenimentul de la Lotus Center cu reprezentanţii Şcolii Informale de IT. „Recrutăm candidaţi pentru cursuri în domeniul IT, pentru cei care vor o reconversie profesională”, ne-a informat Adrian Cioară, HR manager la Şcoala Informală Oradea.
La evenimentul de la Oradea a participat şi o reprezentantă a Târgului de Cariere care va avea loc la Chişinău, în Republica Moldova. „Sunt înscrise deja 30 de companii. Aşteptăm să vină peste 3.000 de candidaţi”, ne-a spus Arina Vrabie.
Intermediari
Firmele de recrutare sunt o prezenţă constantă în cadrul târgurilor e cariere. „Avem o gamă foarte largă de locuri de muncă pe care putem să le oferim celor interesaţi. Este foarte oportună organizarea unui astfel de eveniment la Oradea. Piaţa din Oradea este în dezvoltare şi are nevoie de forţă de muncă”, ne-a declarat Bogdan Băbălău, branch manager Adecco Oradea.
„Aşa aglomeraţie n-am văzut de mult la un târg de cariere. Sperăm să putem ajuta sute de candidaţi. Există companii noi, dar şi companii care participă de multă vreme astfel de evenimente. Sunt foarte multe posturi tehnice, atât pentru tinerii cu studii superioare, cât şi pentru operatori şi muncitori necalificaţi. Se observă o deschidere în ceea ce priveşte salariile din partea companiilor”, este de părere Luminiţa Popa, director gereal Active Job Consulting.
Perfecţionare continuă
Pentru a avea mai multe şanse de angajare, candidaţii trebuie să se perfecţioneze continuu, chiar dacă sunt din generaţii mai vechi, sau cu atât mai mult. „Trebuie să încerci să devii cea mai bună versiune a ta”, susţine Claudia Vidican, consultant recrutare Adecco Oradea. În ceea ce priveşte companiile, specialistul spune că se observă o mai mare deschidere a companiilor către agenţiile de recrutare, dar acestea trebuie să fie mai deschise spre negocierea salariilor.
„Foarte greu se ajunge în schimbarea politicii salariale a companiilor. Şi totul se reflectă în productivitate, calitate, în tot sistemul de producţie al unei companii. Resursa umană este cea mai importantă valoare a unei companii. Asta o ştie toată lumea, dar, păcat că o ştie doar la nivel teoretic. Toţi vor oameni foarte buni, care să lucreze pe bani puţini. Deja, oamenii îşi cunosc potenţialul şi nu mai vor să vină pe bani mărunţi”, conchide Claudia Vidican.
Citiți principiile noastre de moderare aici!