Veşti bune pentru o administraţie locală stresată de o sarcină financiară tot mai mare, în condiţiile proiectelor majore realizate sau în curs de realizare, ce necesită cofinanţări împovorătoare pentru finanţele oraşului. Destui dintre contribuabilii orădeni sunt harnici să-şi plătească taxele şi impozitele către administraţia locală în aceste zile şi să beneficieze, astfel, de bonificaţia de 10% din impozit, pentru bunurile mobile şi imobile pe care le au în proprietate. Aceasta cu toate că impozitele au crescut faţă de anul trecut în medie cu circa 16%. Dacă Primăria afirmă că această creştere este cauzată de Codul Fiscal, în schimb, liderii locali ai PSD susţin că această creştere e generată de politica administraţiei locale, condusă de PNL.
Un fapt cert este faptul că, spre deosebire de anii trecuţi, potrivit Codului Fiscal, acum se impozitează nu doar terenurile libere, ci şi cele construite. Astfel, inclusiv orădenii ce locuiesc în apartamente vor plăti pentru cota-parte din terenul pe care este construit blocul. La fel de sigură este şi dubla impozitare aplicată de administraţia Bolojan celor ce au în proprietate clădiri neîngrijite, obligându-se, la rândul ei, să-şi reabiliteze clădirile unde are spaţii. De altfel, şi chiriaşii Primăriei simt foamea de bani a Primăriei. Indiferent că sunt cabinete medicale, asociaţii şi fundaţii non-profit, asociaţii de proprietari sau artişti plastici, Primăria îşi ridică tarifele în medie cu între 150 şi 200%, iar pentru unele cazuri punctuale chiar cu 400%.
1,6 milioane plătiţi deja
În primele trei zile ale noului an fiscal, şi-au achitat impozitele locale 6.802 persoane fizice şi 540 persoane juridice, dintr-un total de 130.000 contribuabili persoane fizice şi 12.000 contribuabili persoane juridice din Oradea. Astfel, Primăria Oradea a încasat 1,4 milioane de lei plătiţi cash şi 228.000 lei plătiţi cu cardul. „Suntem mulţumiţi de gradul de încasare. Media este bună. De acum înainte vor veni reevaluările pentru persoanele juridice, cu declaraţiile pentru clădirile nerezidenţiale şi mixte, însoţite cu rapoartele de evaluare şi documentele justificative. Pot opta să rămână cu un impozit de 2% la valoarea din grilă, ori să opteaze pentru reevaluare, cu 1% din valoarea din raport”, ne-a transmis Sorin Iacob, director adjunct al Direcţiei Economice din Primărie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!