„La OJPC Bihor nu s-a depus încă nici o reclamaţie privind încărcarea facturilor de energie, deşi am înţeles că mulţi orădeni sunt nelămuriţi de creşterea facturilor din ultima lună”, a precizat Cristiana Bigan şefa OJPC Bihor. În schimb la Primărie s-au făcut câteva sesizări legate de facturile prea mari la întreţinere.
Astfel, protectorii consumatorilor verifică săptămâna acesta CET -ul şi SC Transgex-ul.
Printre aspecte care se vor verifica se numără contractele de furnizare a serviciilor încheiate cu proprietarii sau cu asociaţiile de proprietari, convenţiile de facturare individuală a consumului, dacă sunt anunţate din timp întreruperile de furnizare serviciu, dacă sunt respectate prevederile privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei şi corectitudinea informaţiilor oferite consumatorilor privind serviciile prestate.
Nemulţumiri
Orădenii s-au arătat de-a dreptul şocaţi de facturile care au venit luna aceasta, acestea fiind mai mari cu 100-250 lei în luna ianuarie faţa de decembrie. „La un apartanent cu patru camere am ajuns la plătesc 750 de lei în vreme ce factura din decembrie a fost de 480 lei”, ne-a spus C.P. o orădeancă indignată.
Mai puţin de plată au orădenii care locuiesc în cartierul Ioşia. Aceştia se încălzesc pe bază de apă geotermală, la care nu s-a aplicat majorarea de 17% aplicată de CET. Conform informaţiilor oferite de reprezentantul Transgex, Alexandu Heredea, preţul gigacaloriei furnizate în Oradea de 99,32 lei atât la populaţie cât şi la agenţii economici. La Beius preţurile sunt în funcţie de consumatori şi anume la agenţii economici gicalaoria este tranzacţionată cu 67,01 lei plus TVA iar la populaţie cu 65,17 lei plus TVA. „În municipiul Oradea alimentăm cu căldură şi apă caldă 165 de blocuri din zona Ioşia şi circa 300 de persoane fizice. Majorări a preţului gicacaloriei nu s-au făcut de anul trecut, dar şi atunci creşterea a fost una mică”, a Alexandru Heredea.
Cauze
Directorul adjunct al Electrocentrale Oradea SA, Daniel Francisc spune că sunt trei motive care au dus la creşterea facturilor. Primul motiv este faptul că, în conformitatea cu hotărârea Consiliului Local Oradea, gigacaloria s-a scumpit cu 17%. Astfel, dacă în decembrie gicacaloria costa 123 lei, în ianuarie preţul acesteia a ajuns la 145 lei. Un al doilea motiv ar fi că în luna decembrie citirea contoarelor s-a realizat în zilele de 22 şi 23 decembrie lucru care a dus ca facturarea să fie făcută pentru 35 de zile, nu pentru 28 de zile ca şi în luna precedentă. Al treilea factor care a dus la majorarea facturilor este faptul că temperatura exterioară în luna ianuarie a fost mai scăzută. „Temperatura medie în luna decembrie a fost de +5,3 grade în vreme ce în luna ianuarie a fost de -2,4 grade Celsius. Cantitatea livrată a crescut de 68% în ultima lună”, a precizat Daniel Francisc.
Simona Albinaru
Citiți principiile noastre de moderare aici!