Curtea de Apel Oradea a respins, luni, ca nefondate, contestaţiile declarate de inculpaţii Ceauşu Călin şi Horvath Sandor faţă de decizia Tribunalului Bihor de emitere de mandate de arestare preventivă pe numele celor doi.
Pe 11 noiembrie 2014, poliţiştii judiciari din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie (SJA) Bihor, cu sprijinul unei echipe de jandarmi, şi în baza ordonanţei de delegare emise de procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au efectuat două percheziţii domiciliare la locuinţa agentului din cadrul Poliţiei Municipiului Marghita şi la cea a unui cetăţean cunoscut cu antecedente penale, implicat în traficul ilegal de ţigări. Totodată, s-a percheziţionat autoturismul utilizat de poliţist.
Din actele de urmărire penală efectuate de lucrătorii SJA Bihor, urmare a denunţului formulat, pe 21 octombrie, de un pădurar, s-a stabilit că, pe 20 octombrie, după ce pădurarul denunţător a cumpărat zece cartuşe de ţigări netimbrate de la cetăţeanul cu antecedente penale, a fost oprit în trafic de către agent. „Poliţistul, constatând că denunţătorul transporta pachete de ţigări netimbrate, pentru a nu lua măsurile legale care se impun într-o astfel de situaţie, i-a pretins şi a primit toţi banii pe care denunţătorul îi avea asupra sa, respectiv suma de 1.500 lei precum şi cele 10 cartuşe de ţigări aflate în autoturism”, a mai informat Direcţia Generală Anticorupţie cu ocazia reţinerii suspecţilor.
A doua zi, denunţătorul s-a prezentat la comandantul Poliţiei Municipiului Marghita căruia i-a adus la cunoştinţă cele întâmplate, acesta îndrumându-l să formuleze un denunţ la DGA.
Prin ordonanţa procurorului de caz s-a început urmărirea penală faţă de agentul principal Ceauşu Călin pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită iar faţă de Horvath Sandor pentru săvârşirea infracţiunilor de contrabandă şi complicitate la luare de mită întrucât anchetatorii bănuiesc că era înţeles cu poliţistul.
Alt agent „binevoitor”
De asemenea, în cauză este cercetat, în stare de libertate, şi agentul Ioan M. din cadrul Poliţiei Municipiului Marghita pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului, constând în aceea că i-ar fi adus la cunoştinţă colegului său faptul că pădurarul l-a denunţat la DGA şi recomandându-i totodată să nu mai vorbească la telefon.
DGA a mai precizat că în cauză s-a beneficiat de sprijinul conducerii I.P.J. Bihor şi de suportul de specialitate al DIPI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!