Programul se adresează părinților și bunicilor care își doresc o relație mai bună cu copiii lor, care recunosc atunci când greșesc sau care observă că metodele utilizate nu au funcționat.
„La seminar au participat peste 30 de persoane, părinți și bunici, dornici «să crească» în această meserie de părinte, care au apreciat inițiativa noastră de a le oferi suport. Întâlnirea a fost susținută de doamna Bradea Adela Claudia, psiholog în cadrul Serviciului Protecția Copilului, care le-a vorbit părinților despre o perspectivă de abordare «supraviețuire-dezvoltare armonioasă» asupra parentingului, perspectivă ce aduce în prim plan o realitate inerentă, aceea că uneori avem nevoie de o direcție clară înspre cum ne dorim să se dezvolte copiii noștri, dar și o modalitate de a reacționa la anumite provocări zilnice care să pună în valoare relația cu copilul și în aceeași măsură să o consolideze”, au transmis reprezentanții DASO într-un comunicat de presă.
Părinții au descoperit că nu este necesar să conceapă sau să organizeze activități speciale pentru a sprijini dezvoltarea copilului, ci să valorifice toate interacțiunile, fie ele pozitive sau negative, fericite sau tensionate, cum ar fi conflictele dintre frați sau chiar între copil și părinte. Aceste momente pot fi utilizate ca instrumente educaționale.
Metoda aceasta este deosebit de simplă, întrucât nu implică alocarea unui timp suplimentar dedicat dezvoltării copilului, ci permite utilizarea oricărei interacțiuni, fie stresante sau dificile, fie pozitive și constructive. Astfel, părinții pot transforma momentele de zi cu zi în oportunități de a sprijini copilul în atingerea potențialului său maxim, de a îmbunătăți relația părinte-copil și de a gestiona conflictele dintre frați. În esență, pe măsură ce părinții devin mai conștienți și mai echilibrați emoțional, copiii vor beneficia de aceste schimbări, devenind la rândul lor mai stabili din punct de vedere emoțional.
„Mă bucur să văd că programul nostru «Agenda Familiei», chiar și după 2 ani de la inițiere, trezește interesul părinților. Am gândit acest program având expertiza situațiilor și experiențelor de viață a celor care apelează la instituția noastră și ne dorim ca și ceilalți părinți, care simt ca au nevoie de ajutor, să participe la aceste întâlniri. Instituția noastră oferă deja consiliere psihologică gratuită pentru părinți și copii, dar în funcție de nevoile acestora și prin intermediul acestor seminare, ne dorim să lucrăm aplicat cu ei și să facem și prevenție”, a declarat Anca Grama, directorul DASO.
Citiți principiile noastre de moderare aici!