Noua lege a Educației, adoptată luni de Senat, legalizează after school-urile în școală pe banii părinților, acolo unde „statul, consiliile județene sau consiliile locale nu finanțează programul «Școală după școală»”. Cadrele didactice care provin din alte școli este necesar acordul Consiliului de Administrație.
Astfel, potrivit proiectului de lege, părinții pot încheia contracte cu unități de învățământ preuniversitar pentru închirierea spațiilor destinate educației, respectiv contracte de furnizare de servicii educaționale cu profesori încadrați în sistemul de învățământ.
„Profesorii încadrați în învățământ se pot înregistra şi încheia contracte de furnizare de servicii educaţionale inclusiv sub formă de persoane fizice autorizate. Atunci când profesorul provine de la o altă unitate de învăţământ decât cea în care se prestează serviciul, este necesar acordul Consiliului de Administraţie al şcolii care încheie contractul de închiriere a spaţiului”, se arată în articolul 58 al actului normativ.
Totodată, pentru gestionarea, finanțarea programului „Școală după școală”, părinții pot înființa organizaţii neguvernamentale care pot încheia contractele în numele acestora.
„Statul va susţine generalizarea ofertării programului «Şcoala după şcoală» pentru întregul sistem de învăţământ preuniversitar până în anul 2030, în mai multe etape”, se arată în actul normativ.
Masă caldă la școală
Szabo Odon, deputat UDMR și inițiatorul proiectului de lege, a declarat, ieri, într-o conferință de presă că pe perioada desfășurării activității didactice, antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor din învățământul preuniversitar de stat, respectiv cel confesional și particular acreditat, li se acordă, cu titlu gratuit, o masă caldă pe zi în cadrul programului „Masă caldă la școală”. Limita valorii zilnice se va stabili printr-o hotărâre a Guvernului și nu poate fi mai mică de 7 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată. În această sumă nu intră cheltuielile de transport, distribuție și de depozitare a produselor alimentare.
„La cererea motivată a părinților, formulată în scris și susținută de documente-suport, înregistrată la secretariatul grădiniței sau al școlii, din considerente de natură medicală, culturală sau religioasă, nu pot beneficia de masă caldă, vor beneficia de produse alimentare adecvate situației acestora, în limita valorii zilnice stabilite”, a arătat Szabo Odon.
Din bugetul Ministerului Educației și cercetării vor fi finanțate și internatele școlare. La această finanțare pot participa și unitățile administrației publice școlare.
Bani în plus pentru însușirea limbii minorităților
Referitor la finanțarea suplimentară, care se va acorda ca sumă globală fixă din bugetul Ministerului Educației pentru premierea unităților de învățământ pentru rezultate deosebite, Szabo Odon a evidențiat, pe lângă rezultatele din domeniul incluziunii, preformanțelor-școlare, performanțele de la BAC, activitățile extracurriculare sau în domeniul performanțelor științifice ale dascălilor și pe cele cu privire la însușirea limbii române în unitățile de învățământ cu predare integrală în limba minorităților naționale ori la însușirea cel puțin a unei limbi de circulație internațională sau a unei minorități naționale, atestat cu examen recunoscut la nivel internațional.
„Finanțarea de bază se calculează după un coeficient mărit pentru studenții care urmează cursurile în limba unei minorități naționale sau într-o limbă modernă de circulație internațională”, mai este stipulat în noua lege.
Noul proiect de lege așteaptă să fie promulgat de președintele României, iar în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare, Ministerul Educației este obligat să emită normele metodologice de aplicare.
Trimite articolul
XInvatamantul trebuie sã fie unitar altfel este discriminatoriu.
De unde spațiu în scoli pentru after school???
Cum sa dau masa calda la sute de elevi, mai ales în scoli în care nu exista cantina(cum sunt majoritatea școlilor)???
Asa este când iei fără acoperire lucruri care se practica de zeci de ani în alte tari.
Părinții nu au bani. Doar parlamentarii.
Ai noștri tineri ce stupid învaţã limbii române să îi punã nodul și vin apoi să strige în tot norodul că sunt discriminați și vor tot -totul.
De la Nistru pân’ la Tisa tot românul plânsu-mi-sa.