Principalele manifestări în caz de temperaturi ridicate sunt: starea de rău general; oboseala; șoc caloric ce se manifestă prin febră, tegumente uscate, pierderea cunoștinței; șoc hipovolemic care se manifestă prin tegumente reci și palide și hipotensiune arterială; crampe musculare la nivelul membrelor superioare și inferioare; tulburări de ritm cardiac sau în cazuri grave infarct miocardic acut; insomnii neobișnuite care pot fi cauzate de scăderea melatoninei din creier determinând apatie sau stare de nervozitate; expunerea prelungită la radiațiile solare asociată cu transpirația poate conduce la apariția pe piele a unor bubițe roșii, cunoscute sub denumirea de dermatită actinică; creșterea hormonilor tiroidieni datorită creșterii temperaturii ambientale accentuând starea de iritabilitate și agitație.
Astfel, poate apărea astenia fizică marcată precum și perturbări ale unor procese metabolice sau o agravare a simptomatologiei în cazul unor boli cronice (hipertensiune arterială, diabet zaharat, afecțiuni tiroidiene), care se traduc printr-o stare de disconfort. Persoanele cu risc crescut în apariția manifestărilor enumerate mai sus sunt: copiii, vârstnicii, gravidele, bolnavii cu afecțiuni cronice, în special cardiace și respiratorii. În cazul în care persoanele au suferit manifestări ca cele prezentate mai sus trebuie solictat ajutorul personalului de specialitate de la serviciile de urgență (Salvarea). În așteptarea acestora persoana suferindă este dusă la umbră și este udată cu apă rece, asigurându-se o bună ventilație. Dacă este posibil, persoanei i se face un duș rece. Trebuie foarte mare atenție deoarece în cazul șocului hipotermic, fără acordarea rapidă a îngrijirilor medicale, acesta poate fi fatal.
Măsuri de prevenire
Pentru ca sănătatea noastră să se mențănă la parametrii optimi, în caz de caniculă trebuie evitată ieșirea la aer și activitate fizică intensă (plimbări, sport, grădinărit, etc.), în special în intervalul orar 12-16; este recomandată odihna îndelungată într-un loc răcoros în cazul resimțirii în urma expunerii la temperaturi ridicate; practicarea activităților sportive doar dimineața sau seara, astfel veți crește rezistența organismului la canicula de peste zi; activitatea din agricultură, șantiere de construcții, hale industriale, care nu au posibilitatea asigurării unor condiții de microclimat corespunzătoare, se va desfășura dimineața și seara, iar în această perioadă se recomandă consumul unor cantități suficiente de lichide; în cazul expunerilor la soare folosiți mijloace de protecție (pălarii, umbrele, ochelari de soare, îmbrăcăminte subțire din țesături naturale în culori deschise).
Este foarte important ca în deplasări să aveți la îndemână lichide (apă, sucuri). Beți multa apă sau sucuri de fructe (2-4 litri pe zi) pentru rehidratarea organismului; consumați alimente cu conținut redus de grăsimi, în special de origine animală; evitați consumul de alcool și cafea. Lichidele nu vor fi consumate prea reci pentru că atunci acestea se elimină înainte de a hidrata organismul. Consumul crescut de fructe de fructe și legume care datorită rezervelor de apă, săruri minerale și vitamine pe care le conțin și datorită faptului că în organism ele cedează apa sub formă de efect retard, asigură în mod constant și pe termen lung necesarul de lichid al organismului.
Consumând cât mai multe fructe și legume crude dispare senzația de sete datorită efectului retard de eliberare a apei din tesuturile vegetale. În plus, fructele și legumele eliberează prin consum un număr mic de calorii. Se mai recomandă consumul de ceaiuri călduțe, ușor îndulcite: de soc, de mușețel, de sunătoare și mai ales de urzici (inhibă senzația de sete), la temperatura camerei. Alegerea acestor ceaiuri se poate face și în funcție de necesitățile terapeutice. Alimentația trebuie să fie variată și judicios întocmită, în ideea de a se consuma numai acele produse cu valoare calorică mică.
În încăperi protejați ferestrele cu draperii în zonele expuse la soare, pastrați ferestrele închise în timpul zilei, apelați la sisteme de ventilație sau aer condiționat; dușurile frecvente cu apă la temperatura moderată ajută organismul să facă față în perioada caniculei. Pentru evitarea neplăcerilor cauzate de caniculă se impun măsuri de înlocuire a pierderilor organismului prin transpirație (a pierderilor de apă, sărurilor minerale și vitaminelor) pentru refacerea condițiilor normale de funcționare a organismului.
Sfaturi pentru părinți
Dați copilului să consume, în mod regulat, lichide proaspete, chiar dacă acesta nu vi le cere și ajutați-l să le bea. Nu lăsați niciodată copilul singur, chiar pentru perioade scurte de timp, în mațini sau în încăperi prost ventilate. Luați cu dumneavoastră cantități suficiente de apă în cazul unei deplasări cu autovehiculul. Evitați să scoateți copilul din casă, pe perioada caniculei, mai ales dacă este bebeluș (0-12 luni). În cazul în care ieșiți cu copilul, îmbrăcați-l lejer, chiar dacă are până la 9 luni. Nu uitați să-i protejați capul cu o pălărie de soare. Lăsați copilul dezvelit atunci când doarme. Nu este recomandat scăldatul în apă rece.
Citiți principiile noastre de moderare aici!