Printr-un comunicat remis la redacţie, Asociaţia Firmelor Bihorene (AFB) solicită public modificarea Articolului 276 din Noul Cod Penal – articol intitulat „Presiuni asupra Justiţiei”. „Atragem atenţia asupra faptului că, de la intrarea în vigoare a Noului Cod, orice persoană din România, mai ales oamenii de afaceri, pot fi amendaţi sau pot ajunge la închisoare din cauza unor comentarii pe care procurorii sau judecătorii le vor interpreta ca find nereale sau făcute, cu scopul de a-i intimida!”, se spune în comunicatul AFB.
Decizii comentate
De-a lungul timpului, mai mulţi membri ai AFB au comentat deciziile Justiţiei, atunci când au considerat că au fost nedreptăţiţi de aceasta! AFB dă în continuare câteva exemple. Este vorba despre cazuri în care paznicii care au furat materiale din depozite şi şoferii care au furat combustibil din autocamioane s-au ales cu neînceperi ale urmăririi penale, de cazuri în care proprietarii de firme care au plătit marfa cumpărată cu instrumente de plată fără acoperire s-au ales cu amenzi administrative şi de cazuri în care magistraţii au dat soluţii contradictorii în dosare similare. Comentariile oamenilor de afaceri s-au constituit, uneori, în memorii adresate instituţiilor abilitate ale statului. În urma unui astfel de memoriu, asumat de Asociaţia Firmelor Bihorene, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a impus instanţelor bihorene ,,să admită acţiunile formulate, în temeiul OUG nr. 119/2007, faţă de reprezentantul legal al debitorului în calitate de fidejusor, cu renunţarea la beneficiul de diviziune şi discuţiune, în acele situaţii în care debitorul se află în procedura insolvenţei. „Prin urmare, Parchetul general a unificat practica judiciară bihoreană referitoare la această problemă de drept, după ce firmele bihorene au reclamat faptul că intanţele au dat soluţii contradictorii în cazuri absolut similare”, susţin reprezentanţii AFB. Ei cred că ÎCCJ rezolvă şi altă problemă: dacă practica judiciară este unitară, dispar suspiciunile de corupţie!
Membrii AFB spun că au avut idei şi viziuni, şi-au riscat banii şi au construit afaceri de succes de pe urma cărora statul român plăteşte salariile profesorilor, medicilor, şi magistraţilor, pensii, indemnizaţii de creştere a copiilor, şi burse, subvenţii pentru masă şi medicamente etc.
„Ai priva pe oamenii de afaceri de dreptul de a comenta acele decizii ale magistraţilor care îi nedreptăţesc este un veritabil atac la adresa libertăţii de exprimare, garantat de UE”, sunt de părere membrii AFB.
Factbox: Art. 276 din Noul Cod Penal: „Fapta persoanei care pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!