Asociația Firmelor Bihorene (AFB) și Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați (CECCAR) Bihor, în calitate de reprezentanți ai mediului de afaceri din județul Bihor, doresc modificarea OUG 30 din 18.03.2020, art. XI care reglementează condițiile în care o companie poate suspenda temporar contractul individual de muncă, din inițiativa angajatorului. Solicitarea a fost transmisă Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Muncii, prin intermediul prim-vicepreședintelui Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR), Ștefan Varfalvi.
„La această oră vă putem transmite cu bucurie faptul că toate propunerile înaintate de mediul de afaceri au fost primite cu interes de către Ministrul Muncii, doamna Violeta Alexandru și sperăm că în cel mai scurt timp să avem o nouă versiune a OUG 30/2020 care să răspundă în mod real nevoilor și provocărilor cu care se confruntă companiile românești în actuala criză”, se precizează în comunicatul semnat de președintele AFB, Dan Octavian și de președintele CECCAR Bihor, Renate Popescu.
Solicitări
Reprezentanții mediului de afaceri din Bihor consideră că OUG 30/2020 este discriminatorie și creează două tipuri de neajunsuri. În primul rând, raportarea veniturilor lunii martie la media veniturilor din lunile ianuarie – februarie este greșită, deoarece există o serie de societăți care au o activitate sezonieră și care în lunile ianuarie și februarie realizează mai puține venituri. Comparația corectă ar fi cu aceeași perioadă a anului 2019, așa cum procedează băncile când analizează o companie, sunt de părere semnatarii documentului.
Pe de altă parte, condiționarea, legată atât de reducerea încasărilor, cât și de lipsa capacității financiare pentru plata salariilor este de natură a-i discrimina pe toți cei care ar putea să constituie pilonii redresării economiei naționale în perioada de după pandemie.
Practic, ordonanța se adresează celor cu majă de profit foarte mic și celor care înregistrează pierderi, fie că sunt rentabili sau fie că nu țin profitul în România.
AFB și CECCAR Bihor cred că o astfel de prevedere are ca principal efect decapitalizarea întregului mediu economic românesc și aducerea companiilor în stare de faliment, afectându-le în mod iremediabil cash-flow-ul.
Patronatele bihorene sunt de părere că beneficiul plății pentru angajați trebuie să fie determinat de situația actuală și în nici un caz nu trebuie asociat cu unei noțiuni de dificultate financiară a solicitantului.
Pe de altă parte, disponibilitățile financiare actuale ale companiilor există și pentru că au pus de o parte banii necesari drepturilor bănești prevăzute în contractele individuale de muncă, tichetele de vacanță sau al 13-lea salariu.
„Pentru toate aceste motive, și multe altele, solicităm eliminarea prevederilor discriminatorii și structurarea unui cadru legal asemănător celui din Ungaria și Germania, care să conțină metode de comparație corecte și coerente, dar, mai ales care să se adreseze tuturor companiilor afectate de actuala criză generată de pandemia de COVID-19”, solicită Dan Octavian, respectiv Renate Popescu, în numele AFB și CECCAR Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!