Asociaţia Firmelor Bihorene (AFB) acuză Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) SA că schimbă regulile în timpul jocului. Acuzaţiile au fost făcute de Dan Octavian şi Liviu Sav –preşedintele, respectiv vicepreşedinte AFB, coordonator al Departamentului Economic, în cadrul unei conferinţe de presă.
„Concret, unor rezidenţi din parc li se propune, şi în clipa în care nu există o altă opţiune, li se impune, să semneze o «Promisiune» de vânzare – cumpărare unilaterală a construcţiilor viitoare. Prin această promisiune de vânzare – cumpărare în mod unilateral, companiile din Parcul Industrial sunt puse în situaţia ca înainte de a construi ceva, să se angajeze în mod irevocabil, să vândă aceste construcţii, la un moment dat, către ADLO. Acest document impus reprezintă o obligaţie care nu există în caietul de sarcini, nici în contractul de administrare şi nici în regulamentul de funcţionare a parcului”, a precizat Dan Octavian.
Acesta spune că a analizat diverse tipuri de contracte încheiate de către ADLO cu firme din Parcul Industrial şi în timp ce în anumite contracte există clauze care conferă administratorului parcului un drept de preemţiune, ceea ce este în concordanţă cu Codul civil, în alte contracte se vorbeşte despre o promisiune de vânzare fără negociere, fără acceptarea de comun acord a unor obligaţii. Astfel, unele companii au primit invitaţia de a se prezenta la notar pentru semnarea „Promisiunii unilaterale de vânzare”, ceea ce s-ar lăsa cu anumite consecinţe în cazul semnării.
Consecinţe
Despre consecinţele semnării unui asemenea act ne-a vorbit Liviu Sav. „O primă consecinţă, care vine cu această «Promisiune unilaterală», este legată de faptul că firmele nu vor mai putea aplica pentru finanţări nerambursabile, nici măcar pentru credite bancare fără o aprobare prealabilă a administratorului Parcului Industrial. Ceea ce este o situaţie foarte delicată pentru cei care şi-au planificat să-şi finanţeze investiţiile din surse proprii sau din surse atrase. Apoi, se încalcă principiul dreptului de proprietate. Plus că se schimbă regula în timpul jocului. Nu se poate să laşi anumite companii să aibă drept de preemţiune înscris în contract, iar la altele să vii cu «Promisiune unilaterală de vânzare», pe care cei care le-au primt nici măcar nu le-au avut în vedere la momentul contractului iniţial”, a explicat Liviu Sav.
Reprezentanţii AFB consideră că semnarea acestei promisiuni „viciază decizia de business a respectivilor investitori”. Pe de altă parte, directorii AFB sunt de părere că sunt „nesocotiţi angajaţii”. „La semnarea contractului cu Parcul Industrial firmele îşi asumă un număr de angajaţi pe care îi vor păstra. Nu se specifică nicăieri în «Promisiunea unilaterală» ce se va întâmpla cu aceşti angajaţi”, subliniază Liviu Sav.
Reprezentanţii AFB aşteaptă lămuriri din partea ADLO, întrebându-se dacă în spatele acestei „Promisiuni unilaterale” nu se află interese ascunse.
Citiți principiile noastre de moderare aici!