Primarul Ilie Bolojan anunţă sistarea cercetării arheologice a Cetăţii concomitent cu primele licitaţii pentru ocuparea spaţiilor cu destinaţie HORECA – hotelieră şi de alimentaţie publică. Primarul anunţă reduceri de preţ şi termene generoase pentru cei care vor dori să investească în spaţiile cu destinaţie de alimentaţie publică, din Cetate. Acestea sunt nouă la număr şi sunt dispuse în jurul Palatului Princiar – locul unde primarul vede mutat Muzeul Ţării Crişurilor.
În Consiliul local
În şedinţa următoare se vor stabili condiţiile pentru închiriere. Contractele de închiriere se vor încheia pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea reînnoirii cu cel puţin încă cinci ani. „Asta pentru că cei care vin acolo vor trebui să facă investiţii importante în dotări şi asta necesită o perioadă mare de amortizare. Avem în vedere ca cel puţin doi ani să acordăm discounturi consistente faţă de chiriile pe care le vom percepe”, anunţă Bolojan.
Preţul de pornire este de 21 lei mp/lună şi în primi doi ani se va acorda un discount de 50% pentru restaurante şi baruri. Pentru terase, Primăria va percepe un sfert din preţul perceput pentru terasele din oraş, situate pe domeniul public. Proiectele de de hotărâri se vor afla pe masa consilierilor locali vineri şi, după aprobare, va urma prezentarea publică a spaţiilor.
În martie se vor stabili condiţiile pentru închirierea hotelului din Cetate, care vor trece prin Consiliul local. Bolojan spune că acum se poartă discuţii cu hotelierii din Oradea pentru întocmirea unui caiet de sarcini. În martie – aprilie, încep licitaţiile pentru ocuparea spaţiilor. Din vară ar urma să înceapă activitatea comercianţilor din Cetate.
Sub pământ
„Am luat decizia să stopăm aceste lucrări”, a declarat primarul referindu-se la şantierele arheologice din curtea interioară a Cetăţii. Asta se va întâmpla până la jumătatea lunii iunie cel târziu. Totuşi, închiderea şantierelor arheologice nu înseamnă şi finalul deranjului din Cetate. „E o oprire care, cel puţin în actualul mandat, nu va fi repornită. Se conservă şantierele, ce s-a găsit a fost salvat, va fi expus în acel lapidariu. Acolo putem săpa încă vreo doi, trei ani de zile. Viitoarele generaţii vor putea să sape dar credem că trebuie pusă Cetatea în valoare”, e poziţia primarului, care invocă sumele importante de bani în joc.
Lucrările vor continua cu debarasarea umpluturii de pământ din bastioane şi cu reabilitarea acestora. De asemenea ele se vor face pe bugetul local sau pe bani europene. În maxim zece ani ar urma ca întreaga Cetate să fie reabilitată, estimează Bolojan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!