Practic, magistraţii Curţii de Apel Oradea au menţinut în întregime sentinţa pronunţată în 29 septembrie 2016 de Tribunalul Bihor.
Ştiube a fost judecat pentru evaziune fiscală în formă continuată. Paguba provocată statului de Ştiube din afacerile cu alcool şi produse petroliere, a fost evaluată de procurorii anticorupţie orădeni la 13.826.596,65 lei (echivalentul a aproximativ 3.950.456 euro).
Concret, Ştiube a fost judecat pentru că, în cursul anilor 2007 – 2008, în calitate de administrator al SC Abc Vest Trafic SRL Oradea și SC Viman Agro Invest SRL Oradea, respectiv în calitate de administrator de fapt al SC Transport Euro SRL Budești, jud. Vâlcea, a achiziționat din Ucraina și Slovacia produse petroliere neaccizabile (ulei de bază), în cantitate totală de peste 6.000 tone, pe care le-a comercializat pe teritoriul României, drept carburant auto – motorină.
Pentru a justifica operațiunile comerciale de valorificare a uleiului de bază drept motorină și pentru a eluda plata obligațiilor fiscale datorate bugetului general consolidat, a creat un circuit fictiv de mărfuri, documente și bani, în care a interpus, în mod formal, SC Damco Nafta SRL Ianca, jud. Bihor și SC Minerva Şimleu Silvaniei SA Oradea (societăți controlate și coordonate de Ştiube), prin întocmirea și înregistrarea în evidențele contabile de facturi fictive, care atestau o aparentă stare de legalitate.
Pentru a recupera prejudiciul, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile și imobile şi ale firmelor aparținând lui Ştiube.
Citiți principiile noastre de moderare aici!