Judecătorii au constatat prescrierea faptelor, dar au decis să-i oblige pe cei doi inculpați să achite ANAF datorii de peste 110.000 de lei. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel până la jumătatea acestei luni.
[eadvert]
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor i-au acuzat pe Dorinel Edu și pe Ioan Doru Cotoroi că, în perioada 2011-2012, au emis facturi pentru furnizarea de materiale ori pentru lucrări de construcție care ar fi fost prestate de societatea administrată de Cotoroi – Multiproiect Consult – și de o altă firmă. În realitate, arătau anchetatorii, lucrările ar fost făcute cu muncitori ”la negru” și utilaje închiriate fără contract, iar materialele au fost luate de pe piață.
Ca să anuleze obligațiile de plată aferente acestor operațiuni, Ioan Doru Cotoroi, ajutat de Edu, ar fi înregistrat, la rândul său, cheltuieli nereale în baza unor facturi emise de firme interpuse, cu comportament fantomă. Acestea i-ar fi facturat fictiv societății sale diverse prestări de servicii, închirieri de utilaje sau vânzări de materiale.
Beneficiarii documentelor date de Edu și Cotoroi erau administratorii altor două societăți, care le-ar fi înregistrat în contabilitate pentru a deduce TVA-ul de colectat și a reduce baza de calcul a impozitului pe profit.
Astfel, ar fi fost emise opt astfel de facturi pentru suma de 2,43 de milioane de lei, prin care prejudiciul adus bugetului de stat a fost calculat la peste 786.000 de lei (TVA și impozit pe profit neplătite), și alte două facturi prin care a fost produsă o pagubă de 160.000 de lei.
În timpul anchetei, cele două firme care ar fi introdus în contabilitate facturile emise de Edu și Cotoroi au plătit sumele cerute de Fisc.
„Mecanism conceput pentru eludarea taxelor fiscale”
Prin sentința dată pe 7 iulie 2023, Tribunalul Bihor a constatat existența unui între mecanism evazionist: ”Din întreg probatoriul administrat rezultă cu evidenţă faptul că întregul mecanism de interpunere a societăţilor Multiproiect
Consult (radiată în 2020 – n.n.) și (…) a fost conceput de inculpaţii din prezenta cauză în scopul eludării taxelor fiscale datorate bugetului consolidat al statului român de societăţile care au înregistrat în contabilitate facturi care atestă operaţiuni care nu au avut loc în baza contractelor încheiate, clauzele contractuale nefiind negociate de către părţile semnatare, iar plăţile efectuate prin viramente bancare fiind returnate ulterior, în numerar (fie direct, fie prin interpunerea unor societăţi de tip fantomă), de cele mai multe ori în schimbul unui comision.”
În ciuda acestei situații, judecătorii au fost nevoiți să constate că faptele de complicitate la evaziune fiscală de care au fost acuzați Cotoroi și Edu s-au prescris. Astfel, a fost dispusă încetarea procesului penal.
Totuși, cei doi au fost obligați să achite, în solidar, către ANAF obligații fiscale accesorii de 43.000 de lei. Separat, Dorinel Edu are de plătit, de unul singur, o altă pagubă de 68.000 de lei. Magistrații au menținut sechestrul asigurator asupra bunurilor celor doi și i-au obligat să mai dea statului 2.000 de lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare.
Afaceriști cu antecedente
Dorinel Edu a fost anchetat și în alte dosare de evaziune fiscală. În noiembrie 2013 a fost arestat pentru că și-ar fi devalizat propria firmă, dar și pentru fraudarea bugetului de stat și spălare de bani. La începutul anului următor a fost trimis în arest la domiciliu, devenind primul bihorean față de care se lua această măsură.
În 2021 a fost trimis în judecată sub acuzația că a înregistrat în contabilitatea firmei sale facturi fictive în valoare de aproape 4 milioane de lei, iar la finalul lui 2022 Curtea de Apel Oradea a admis un acord de recunoaștere a vinovăției încheiat de Edu cu procurorii DIICOT. În luna mai 2023, pe rolul Tribunalului Bihor a fost înregistrat un nou dosar de evaziune pe numele afaceristului.
La rândul său, Ioan Doru Cotoroi a fost trimis în judecată, în 2015, de către DNA Oradea, alături de Radu Olteanu, dezvoltatorul Cartierului Soarelui din Oradea, într-un dosar de înșelăciune cu o pagubă de 3 milioane de euro în dauna unei bănci. În 2019, a fost achitat pe motiv că faptele de care a fost acuzat nu sunt prevăzute de legea penală ori au fost dezincriminate.
Prescripția a fost cea care l-a salvat, în 2021, de acuzația de evaziune fiscală într-un alt dosar, în care a fost judecat alături de alți cinci inculpați. Cotoroi este implicat și într-un proces penal pentru constituirea unui grup infracțional organizat, aflat acum pe rolul Curții de Apel Oradea. În primă instanță, Tribunalul Bihor l-a achitat pentru acuzațiile de spălare a banilor și trafic de influență și a dispus încetarea procesului penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat.
Trimite articolul
XBravo echipa de la pensiile speciale!
Cel mai mare hot este statul cu o grămadă de taxe pt pensiile și salariile speciale tot statul favorizează p8ata neagra, sutele de mii de pachete de țigări vândute fără taxe de nici un fel oare cine sta un spatele acestor mafii a țigărilor tot niște politicieni sus puși și în spatele tuturor relelor din tara asta.
Noua ne sunt prezentați niște amărâți evazioniști gunoaiele de sus nici o data
-
Ăstia sunt evazionisti prin definitie.
Structura lor genetica este creata ca sa eludeze si sa evazioneze.
Altfel nu respira, nu traiesc.
Uitati-va la evazionistul dovedit si condamnat – Govoreanu, la intreaga sa familie.
Au adunat dea lungul timpului condamnari, ani de puscarie si sume de bani fraudate cat nu pot fenta firme mari si de anvergura.
Va aduceti aminte de marii evazionisti din Bihor, cei care făceau afacerile cu produse petroliere si alcool?
Celebra motorina facuta din sapte componente explosive si vanduta en gros la pompele unde alimentau camioanele prin anii 1995 – 2000.
Un Borsi Attila va zice ceva?
Un Ghiurău, un fiu de fost prefect Tărău, etc….
Toti sunt construiți din acelasi material.
Infractori prin definiție.
Nici astia nu-s altfel.
Iar familiile lor sunt exact ca ei, soțiile, copii, toți ii susțin si ii apara sau ii motiveaza.
Ptr.ca au trait si traiesc foarte bine din ceea ce fura ei.
Nu vor sa renunțe la traiul bun sau la avantaje, de aceea ii apară, ii acooeră, mint ptr. ei.
Toti o apa si un pămant.
Astia nu se apuca de o afacere daca nu pot face șmecherii sau daca nu pot fura sau fenta.
E scopul vietii lor.