Pentru procedura de cameră preliminară, Curtea de Apel Oradea este chemată să decidă, luni, ce instanță va instrumenta această fază a procesului, după ce judecătorii secției penale a Tribunalului Bihor s-au abținut.
Facturi fictive pentru deduceri ilegale de TVA
Potrivit procurorilor, Cosmin Bonica a fost acuzat că, între anii 2019 și 2020, dar și în 2022, a folosit două firme „fantomă”, dintre care una reprezentată de Marcel Bartic, pentru a crește artificial cheltuielile firmei pe care o administra. Bucureșteanul i-ar fi oferit lui Bonica zeci de facturi fiscale fictive, contra unui procent de 7% din valoarea acestora.
[eadvert]
Prin aceste manevre, Bonica ar fi obținut atât deduceri ilegale ale TVA, cât și diminuarea impozitului pe profit, cu un prejudiciu de 4,2 milioane de lei. Pe lângă acestea, a fost acuzat că și-ar fi însușit diferența de preț dintre sumele mai mari plătite firmelor „fantomă” și cele achitate în fapt furnizorilor reali sau că nu a înregistrat în documentele societății sale banii încasați în urma unor lucrări.
În luna octombrie a anului trecut, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bihor i-au reținut pe Cosmin Bonica și pe contabilul său, Remus Bondar. Acesta din urmă a fost pus sub control judiciar, la fel ca bucureșteanul Marcel Bartic. În schimb, Bonica nu a fost arestat de Tribunalul Bihor, așa cum au cerut procurorii.
Acuze de instigare la distrugere de documente pentru o lucrare la Ștei
Cosmin Bonica mai este cercetat de procurorii bihoreni și pentru instigare la sustragere sau distrugere de înscrisuri şi complicitate la fals intelectual. În iulie 2023, afaceristul i-ar fi cerut unui angajat al firmei sale să distrugă un act adițional care prevedea prelungirea cu 45 de zile a termenului de execuție a unei zone de agrement din Ștei.
Angajatul lui Bonica ar fi fost ajutat de un funcționar din Primăria Ștei, bănuiesc anchetatorii, care spun că documentul „distrus prin tocare/rupere” a fost înlocuit cu altul „falsificat prin antedatare și modificarea duratei de prelungire a termenului de execuție a lucrărilor de la 45 de zile (…) la 4 luni, având drept consecință prelungirea nejustificată a contractului”.
Trimite articolul
X…,,după ce judecătorii secției penale a Tribunalului Bihor s-au abținut.,,…adică dacă nu îți convine nu te ocupi de caz ??? Ori au ,,spate,, ca lumea și nu vor să se încurce ? Așa se fac ,,afacerile adevărate,, închidem ochiul și o ținem tot așa ,iar cei care merg pe căi legale duc greul și aduc bani la buget ( unde iar se fură ) !
Unde s acum idiotii care lauda privatii si injura bugetarii? Vedeti , habaucilor, unde sunt banii vostri? Si ca asta sunt mii de patronasi care si bat joc de voi idiotilor, dar in frustrarea voastra, tot bugetarii sunt de vina…