Bonica este acuzat că nu ar fi declarat Fiscului unele operațiuni comerciale realizate timp de patru ani și ar fi folosit firme „fantomă” pentru a nu plăti TVA și impozit pe profit și pentru a-și devaliza propriile societăți.
[eadvert]
Alături de Cosmin Bonica, polițiștii SICE Bihor l-au reținut pe un alt bărbat, de 45 de ani, din Sânmartin, despre care Jurnal bihorean și Bihon.ro au aflat că se numește Remus Bondar. De asemenea, un bărbat de 66 de ani, din București, Marcel Bartic, este suspectat că l-a ajutat pe Bonica prin emiterea unor facturi fictive.
Tranzacții nedeclarate la Fisc și firme fantomă
Prima acuzație care i-a fost adusă lui Cosmin Bonica este că, în perioada 2019 – 2023, alături de Remus Bondar, ambii reprezentanți ai unei firme din Haieu, nu ar fi trecut în actele trimise ANAF venituri de 3,25 de milioane de lei. În acest fel, firma celor doi nu ar fi plătit TVA în valoare de aproape 1,4 milioane de lei.
În același interval, Bonica ar fi trecut în contabilitatea a două firme din Haieu, pe care le administra, diverse achiziții de materiale de construcții și de servicii. ”Acestea nu ar fi avut la bază operațiuni comerciale reale, fiind folosite facturi fictive, emise de patru societăți comerciale de tip «fantomă», cu sediile în județele Bihor și Ilfov, în valoare totală de circa 20.000.000 de lei”, se arată într-o informare a Poliției Bihor.
Anchetatorii au aflat că o parte din facturile fictive ar fi fost emise de bucureșteanul Marcel Bartic, acuzat acum de complicitate la evaziune și delapidare. Manevrele celor doi au condus, spun polițiștii la prejudicierea bugetului de stat cu peste 3 milioane de lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.
Anchetatorii au mai aflat că, prin interpunerea a două firme „fantomă” între societățile sale și furnizorii de bunuri și servicii, Bonica ar fi majorat nejustificat cheltuielile propriilor companii. ”În acest sens, ar fi creat un circuit documentar fals, prin care ar fi urmărit devalizarea patrimoniului societăților (pe care le administra – n.n.) și însușirea, în interes personal, a sumelor de bani transferate către firmele de «fantomă», în valoare totală de 3.846.934 de lei”, au transmis polițiștii SICE Bihor.
Ultima acuzație adusă lui Cosmin Bonica se referă la faptul că ar fi simulat cedarea de către firma orădeană către societățile sale a unei creanțe de 1.490.000 de lei, în schimbul încasării sumei de 15.000 de lei. În acest fel, cele două firme ale lui Bonica și cea din Oradea ar fi fost prejudiciate cu 5,3 milioane de lei.
Percheziții și rețineri
În acest dosar, polițiștii de investigare a criminalității economice au făcut, în luna iulie, trei percheziții, dintre care una la vila din Sânmartin a lui Cosmin Bonica, la sediul firmei acestuia şi la Primăria Ştei. Au fost ridicate mai multe înscisuri, fără ca cineva să fie dus la audieri.
O altă descindere a avut loc la o firmă din Haieu, de unde polițiștii, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, au ridicat, „în vederea cercetărilor, diverse documente financiar – contabile și unități de calcul utilizate în conducerea evidenței contabile”.
În total, prejudiciul calculat de anchetatori în acest dosar este de 10 milioane de lei, „din care 4.646.519 lei prejudiciul provocat bugetului consolidat al statului, reprezentând TVA și impozit pe profit, respectiv 5.336.934 de lei, reprezentând prejudiciul produs prin devalizarea patrimoniului celor trei societăți comerciale din județul Bihor”.
Pentru recuperarea prejudiciului, au fost poprite conturile bancare ale celor bănuiți și au fost luate măsuri asiguratorii. Cosmin Bonica și Remus Bondar au fost reținuți, joi, de polițiștii SICE Bihor, sub acuzațiile de evaziune fiscală și delapidare. Procurorul de caz va stabili, vineri, ce măsuri va lua față de cei doi.
În 2014, Cosmin Bonica a fost trimis în judecată într-un alt dosar în care a fost acuzat că, alături de un alt om de afaceri, Daniel Fechete, ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 8 milioane de lei. Procesul se află pe rolul Tribunalului Bihor și are stabilit un termen în luna noiembrie a acestui an.
Bonica şi Fechete – spre judecată, edilii Matica şi Cioloş – în cercetare
Trimite articolul
XI-a venit randul din nou ?