[eadvert]
Judecătorii au constatat că activitățile de evaziune fiscală pentru care afaceristul a fost trimis în judecată s-au prescris. Pentru cele de obținere ilegală de fonduri Bonica a fost achitat, pe motiv că faptele nu au existat, ori s-a dispus încetarea procesului penal pe motiv de prescripție.
În schimb, Tribunalul l-a obligat pe omul de afaceri ca, împreună cu firma pe care o administra și cu un alt inculpat din acest dosar, să plătească Fiscului 3,2 milioane de lei, impozit pe profit și TVA. În schimb, ANAF trebuie să-i restituie lui Cosmin Bonica aproape 70.000 de lei, care reprezintă procentul de 20% calculat pentru o parte din prejudiciul de care a fost acuzat.
Sentința Tribunalului Bihor nu este definitivă, iar inculpații și procurorii au termen 10 zile pentru a o ataca la Curtea de Apel Oradea.
Facturi fictive de milioane de lei
Potrivit rechizitoriului întocmit în acest caz de Parchetul Bihor, Cosmin Bonica a fost acuzat că, în perioada 2011 –2013, ar fi înregistrat în contabilitatea firmei pe care o reprezenta facturi fictive provenind de la două societăți „fantomă” ale altuio orădean, Ioan Cozac.
Facturile vizau prestări de servicii, închirieri de utilaje sau avansuri pentru mixturi asfaltice – operațiuni care nu ar fi fost realizate niciodată, susțineau anchetatorii.
„Scopul înregistrării a fost sustragerea de la plata obligațiilor fiscale datorate de către societate la bugetul general consolidat al statului prin diminuarea bazei de calcul a impozitului pe profit și diminuarea obligațiilor de plată a TVA”, se arăta în rechizitoriul din 2014.
Inspectorii antifraudă au arătat că prejudiciul produs prin aceste fapte depășea 2,5 milioane de lei. La această sumă s-au adăugat 725.000 de lei, daunele pe care Cosmin Bonica le-ar fi adus bugetului de stat prin înregistrarea în contabilitate a unor facturi emise în 2009 și 2010 de alte două firme „fantomă”.
Tribunalul Bihor a dispus încetarea procesului penal în ceea ce privește aceste acuzații, arătând că faptele s-au prescris.
Achitat pentru devize umflate
Pe lângă faptul că i-au redus TVA și impozitul pe profit, facturile fictive înregistrate de Cosmin Bonica ar mai fi avut un rol, au constatat procurorii: acela de a încărca devizele pentru lucrările publice efectuate de compania orădeanului. Astfel, în situațiile de lucrări prezentate unor primării din Bihor ar fi fost incluse și sumele de bani înscrise în actele fictive.
Prejudiciul calculat de anchetatori pentru aceste acuzații ar fi depășit 3,5 milioane de lei. Tribunalul a observat că două dintre aceste fapte – din 2010 și 2012 – s-au prescris, în timp ce alte două, presupus a fi comise în 2009 și 2010, nu ar fi existat. Pentru acestea din urmă Bonica a fost achitat.
Totuși, omul de afaceri a fost obligat ca, împreună cu Ioan Cozac, să achite ANAF prejudiciul total, calculat la peste 3,2 milioane de lei.
Alt inculpat, aceleași manevre
Un alt inculpat din același dosar, Dan Fechete, a fost acuzat că a procedat la fel ca Bonica, folosind facturi fictive de la o firmă „fantomă” a lui Cozac. „Prejudiciul total estimat de inspectorii antifraudă din cadrul Direcției de Combatere a Fraudelor Bihor este de 1.132.753 lei”, au menționat procurorii bihoreni.
Dintre acestea, facturi de 744.000 de lei și 618.000 de euro ar fi fost incluse în devizele emise în perioada octombrie – decembrie 2013 pentru lucrările de amenajare a Grădinii Zoologice şi la extinderea Cimitirului Municipal din Oradea. Anchetatorii au precizat că suma în euro „reprezintă lucrări parc fotovoltaic, care este o investiție privată, și astfel acest prejudiciu nu se reține aferent infracțiunii de obținere ilegală de fonduri”.
Deși Tribunalul Bihor a constatat că faptele s-au prescris, Dan Fechete va trebui să achite 504.000 de lei despăgubiri către Primăria Oradea, dar și 1,3 milioane de lei către ANAF. Instanța a menținut măsurile asiguratorii luate în cauză și au stabilit că și în cazul complicelui Ioan Cozac a intervenit prescripția.
Bonica şi Fechete – spre judecată, edilii Matica şi Cioloş – în cercetare
Trimite articolul
XMai nou ,asa se cheama hotii,oameni de afaceri ?
Aia de la Tehnova au furat 5 milioane și sunt liberi ca au legutura cu pnl,cu Blaga