Nu mai puţin de 84 locuri noi de muncă create pentru persoanele defavorizate, plus servicii integrate de consiliere pentru 350 de persoane. Toate acestea au fost realizate prin intermediul structurilor de economie socială înfiinţate în ultimele luni. Este vorba de 12 afaceri sociale, din care nouă înfiinţate în judeţul Bihor, şi care şi-au prezentat ofertele la Târgul Agro Bihor, care a avut loc în perioada 4 – 6 septembrie 2015.
Cu această ocazie, Asociatia Consult Pro Education a organizat, vineri, 4 septembrie, începând cu ora 13:00, la Sala de evenimente Era Shopping Park (Calea Aradului nr.82) dezbaterea: „Rolul economiei sociale în dezvoltarea proiectelor cu finanţare europeană”, ca acţiune în cadrul proiectelor Cresc – capabil de reuşită prin economia socială, cofinanţate din FSE prin POS DRU 2007- 2013.
Evenimentul a oferit cadrul unei dezbateri pe tema promovării rolului important pe care îl are economia socială în dezvoltarea de întreprinderi sociale sustenabile și cu impact pe piața din judetul Bihor.
În Bihor
Reprezentanţii celor nouă structuri de economie socială (SES) din Bihor au vorbit în cadrul dezbaterii despre afacerile înfiinţate şi despre greutăţile cu care s-au confruntat. Din cele nouă afaceri sociale bihorene, cele deschise în Lăzăreni, Holod şi Sinnicolau Român, oferă servicii de curăţenie, amenajare spaţii verzi şi spaţii comunale. Cele deshise în Comuna Curtuişeni vin în întâmpinarea bihorenilor cu servicii de prelucrare a lemnului şi producţie de mic mobilier din lemn şi producţie de piatră şi producţie de pavaje. De asemenea, afacerile deschise în comuna Paleu furnizează servicii de producţii de confecţii şi artizanat şi producţie de peleţi.
Alături de structurile de economie socială din Bihor au mai fost prezentate încă trei afaceri sociale deschise în comunele Bistra şi Ighiu din judeţul Alba. Echipele acestora sunt pregătite să ofere servicii de curăţenie, amenajare spaţii verzi şi spaţii comunale. De asemenea, din reţeaua de afaceri sociale creată în cadrul acestor proiecte, fac parte încă două structuri de economie socială, înfiinţate la Bucureşti şi care oferă servicii inovative de monitorizare tematică de suport şi servicii de consultanţă pentru dezvoltarea capacităţii organizaţiilor non-profit. „Este pentru prima dată când ne prezentăm afacerile sociale înfiinţate cu sprijinul Fondului Social European şi când putem arăta că şi aici, în nord vestul ţării, business- ul poate face casă bună cu socialul. Şi o face cu succes. Vrem să arătăm că responsabilitatea, efortul comun şi munca de echipă, angajate în spiritul celui mai solid parteneriat, cel al comunităţii, se traduc în final în şanse la o viaţă mai bună pentru fiecare din noi” , a subliniat Adriana Dutu, manager de proiect.
Dezbaterea a pus accentul şi pe prevederile noii legi a economiei sociale, în vigoare din luna iulie, și pe sprijinirea grupurilor vulnerabile.
Componenta sociala este extrem de importanta, prin implementarea proiectelor fiind create 84 noi locuri de muncă. În plus, 350 de persoane au beneficiat de servicii integrate de consiliere, dezvoltarea abilităţilor, a cunoştinţelor şi a stimei de sine. Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor, prezent la dezbatare, a fost încântat de rezultatele obţinute. „Suntem obişnuiţi să dăm în oameni cu peşte în loc să-i învăţăm să pescuiască. Prin aceste structuri, oameni care erau asistaţi, sunt învăţaţi să lucreze şi primesc locuri de muncă”, a precizat Békési Csaba.
„Nu este uşor să reuşeşti să-l pui pe om să muncească cu drag şi să-l faci să simtă că poate să se exprime. Din vechile locuri de muncă au venit cu o anumită închistare, dar încearcă să se redescopere şi să facă lucruri minunate”, a declarat Raluca Manciu, manager al structurii „La femme heureuse”.
Despre fabrica de peleţi de la Holod şi munca depusă până la pornirea acesteia a vorbit Cristi Manciu, managerul de proiect. „Oamenii care lucrează acolo au conştientizat faptul că locul de muncă pe care-l au este pentru ei este o oferttă foarte mare, că au de muncă la ei în sat. Totul depide de la a fi serioşi şi la a merge mai departe”, subliniază Cristi Manciu.
Ce este economia socială
Economia socială este acea formă de economie care vine cu soluții inovatoare la problemele sociale, economice sau de mediu ale comunității și la nevoile membrilor săi, care sunt ignorate sau insuficient acoperite de sectoarele public și privat. Spre deosebire de economia de piață, orientată exclusiv spre profit, economia socială are ca scop îmbunătățirea condițiilor de viață și oferirea de noi oportunități accesibile persoanelor dezavantajate, care fac parte din categorii sociale vulnerabile.
Economia socială include forme de organizare tip SES (structuri de economie socială) precum cooperativele, societățile mutuale, asociațiile nonprofit și fundațiile în cadrul cărora se creează oportunități de formare profesională și locuri de muncă pentru grupurile vulnerabile. În cadrul ei se acordă prioritate creării unui model de întreprindere denumit întreprindere de economie socială care asigură dezvoltarea unor valori importante pentru societate precum protectia socială, serviciile sociale, sănătatea, egalitatea de șanse, educația și formarea pentru grupurile sociale dezavantajate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!