Decanul Facultăţii de Protecţia Mediului, Vasile Bara, este în atenţia Senatului Universităţii Oradea pentru abateri disciplinare, după ce a semnat, ilegal, contracte de arendare cu firme private din Satu Mare. Cornel Antal, rectorul Universităţii din Oradea, a propus Senatului destituirea din funcţia de conducere din învăţământ.
O misiune de audit public intern şi de verificare a patrimoniului Universităţii din Oradea a descoperit că Vasile Bara a încălcat legile în vigoare, Carta Universităţii şi Regulamentul intern al instituţiei de învăţământ superior, semnând contracte de arendare pentru un teren de 10 hectare aflat în administrarea UO.
„În anul 2004, domnul Bara a semnat, fără drept, un contract de arendare a unui teren din Carei, aflat în administrarea Universităţii din Oradea. Potrivit contractului, semnat pe o perioadă de cinci ani, anual, firma se obliga să achite contravaloarea a 1.000 kg la hectar pentru grâu sau porumb. Nu ştim unde au mers aceşti bani. Mai mult decât atât, există suspiciuni că s-ar fi încasat bani de la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, dar banii nu au intrat în conturile Universităţii Oradea. În 2011, prof. univ. dr. Vasile Bara a mai semnat, tot fără drept, un contract de arendare cu o altă firmă din Satu Mare, pe o perioadă de şapte ani”, a declarat rectorul Cornel Antal.
Acesta a precizat că la finalul acestui contract tip, dactilografiat, a fost adăugat cu scris de mână o noută prin care „facultatea este de acord cu efectuarea lucrărilor agricole pe acest teren, fără a plăti lucrările agricole, lotul fiind experimental pentru studenţii de la specializările agricultură» şi că „nu există obligaţii băneşti din partea societăţii sau a facultăţii”.
Fără contract
Pe de altă parte, în luna iulie, comisia de audit a Universităţii avea să descopere că decanul a permis fiului său, care este cadru didactic la facultatea condusă de acesta, să folosească, pentru activităţi comerciale de fotocopiere, un spaţiu din incinta Facultăţii de Protecţie a Mediului, fără a încheia un contract şi neaducând la cunoştinţa conducerii Universităţii acest fapt.
„La Facultatea de Protecţie a Mediului am găsit un spaţiu de aproximativ 4 m2 la intrarea în curte pe partea stângă, în care funcţionează o societate comercială care execută servicii de copiere de tip xerox – cu două copiatoare în funcţie. Persoana descoperită la faţa locului ne-a spus să luăm legătura cu domnul decan Bara pentru clarificări în ceea ce priveşte spaţiul ocupat de SC Psihogin SRL, care este proprietara aparatelor, sau cu domnul Lucian Bara – administrator la această societate. În urma verificărilor efectuate, am descoperit că Facultatea de Protecţie a Mediului nu deţine niciun contract de închiriere cu societăţi comerciale”, se arată în procesul-verbal al comisiei de contriol a Universităţii.
Deocamdată, decanul Bara nu a putut fi audiat de comisia de cercetare a Senatului Universităţii, deorece a intrat în concediu medical până 31 octombrie. Cazul Bara a intrat şi în atenţia Poliţiei. Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, spune că Poliţia a înregistrat o plângere împotriva acestuia.
„Suntem în faza premergătoare începerii urmăririi penale a persoanei la care faceţi referire”, a declarat Alina Dinu.
Până la închiderea ediţiei profesorul Vasile Bara nu a putut fi contactat pentru a comenta acuzaţiile care i se aduc, dar, în măsura în care acesta va dori, cotidianul nostru îi va prezenta poziţia.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!