Jurnalistul s-a aflat, vineri după-amiaza, la Oradea, pentru a-şi lansa cartea, „Afacerea Roşia Montană”, în cadrul unui eveniment organizat de redactorul Jb, Călin Corpaş. Lansarea voluminoasei publicaţii s-a consumat în prezenţa unui public nu foarte numeros dar cunoascător al temei.
Cu şicane
Primele lansări ale cărţii au avut loc la finalul anului trecut, la Cluj, Bucureşti sau Braşov. Autorul spune că, din cauza activităţii sale, a fost supus mai multor şicane – i-a fost vandalizată maşina şi i s-a făcut dosar penal pentru „instigare publică”. Susţine, însă, că nu se simte intimidat şi că fiecare eveniment de acest gen ajută la promovarea ideii pe care o apără – anularea proiectului de exploatare al Roşia Montană Gold Corporation(RMGC).
Viaţa bate ficţiunea
Vorbitor pasionat de Roşia Montană, Goţiu şi-a prezentat pe larg cartea compusă, de fapt, din patru cărţi – „Corupţia. De la opinci, la Armani”, „Presa şi Roşia Montană. Droguri şi cianură”, „Minciunile. Calul din Marlboro” şi „Rezistenţa. Versul Buciumanilor”. A urmat, apoi, prezentarea filmului „Zidurile” şi o discuţie, de final, cu publicul.
Goţiu a punctat începutul proiectului publicistic: încercarea de-a documenta o nuvelă fantastică pe tema strămutării celor vii şi celor morţi, din localităţile „moarte”: „concluzia ficţională era că, dintr-o localitate în care moare, primii care se mută sunt morţii”. Mai zice că, ajuns în Roşia Montană, a constatat că realitatea bate ficţiunea: „nu doar că se mută morţii din Roşia Montană ci există un trafic cu morţi şi morminte. Un mormânt costă în jur de 2.000 de euro, o familie cu mai mulţi decedaţi, face deja o mică afacere”.
Patru cărţi
Prima „carte” analizează începuturile afacerii, susţinătotorii ei şi contextul naţional şi internaţional. „Roşia Montană este o imagine a României în ultimii 25 de ani. Dacă înţelegem ce s-a întâmplat cu Roşia Montană, înţelegem şi ce s-a întâmplat cu România, din toate punctele de vedere”, susţine Goţiu. Sunt prezentate pe larg conexiunile dintre afacerişti români şi străini şi personalităţi din mediul politic internaţional.
O lume paralelă
În a doua carte, „Presa şi Roşia Montană. Droguri şi cianură”, Goţiu expune modul în care, susţine el, RMGC a alterat spaţiul public pentru a-i servi interesele, corupând, în paralel, trusturile de presă. Se referă la instituţii şi ong-uri create pentru a promova mesajul „cianuriştilor” cum că RMGC înseamnă salvarea Roşiei Montane. „Totul pentru a crea iluzia că există susţinere publică pentru proiectul lor”, este concluzia sa. Cartea a treia relevă discrepanţele dintre proiectul minier depus la Guvern şi cel livrat public. „Ultima carte, cea care mi-a plăcut cel mai mult să o scriu, e reconstituirea mişcării „Salvaţi Roşia Montană” din 2000 când se înfiinţează Alburnus Maior, continuând cu 2002 când se alătură onguri de mediu. Un punct critic a fost în 2012, când proiectul a fost foarte aproape să fie autorizat. Dacă nu începeau protestele, ministrul mediului de atunci, Laszlo Borbely anunţa acordarea avizului de mediu”, crede Goţiu.
Întrebat din public despre opinia sa faţă de actualul ministru al Mediului, Goţiu a spus că are încredere în Korodi Attila, care crede că proiectul RMGC e „primitiv” şi a spus că nu se pune problema să- dea aviz de mediu. În prezent, proiectul de lege specială pentru Roşia Montană a fost respins de Senat dar se află la Camera Deputaţilor care e for decizional.
Citiți principiile noastre de moderare aici!