Cu ocazia lansării va avea loc și proiecția documentarului de scurt-metraj ”Zidurile. Making of”, realizat de Mihai Goțiu și inspirat de proiectul ”Adoptă o casă la Roșia Montană”. Mihai Goțiu va răspunde întrebărilor celor prezenți legate de proiectul minier de la Roșia Montană, dezvoltările alternative ale zonei propuse de societatea civilă, implicare civică, dar și despre problemele generale ale exploatării resurselor minerale ale României.
Apărută la sfârșitul anului trecut, ”Afacerea Roșia Montană” reprezintă rezultatul unei investigații jurnalistice de peste 11 ani, care tratează subiectul sub toate aspectele lui – apariția și dezvoltarea afacerii, conexiunile ei politice și economice pe plan național și internațional, coruperea unei părţi a presei, îndeosebi cea centrală, analiza proiectului minier și nașterea și creșterea celei mai importante mișcări civice din România din ultimul sfert de secol.
Cartea a fost foarte bine primită atât de către public (primul tiraj epuizându-se în mai puțin de două luni), dar și de critica de specialitate, fiind distinsă cu Premiul Criticatac, Cartea Anului în ancheta Revistei ”Cultura” și în Top Cultura 2013 realizat de ”Adevărul”, și nominalizată la Premiile ”Observator cultural 2014”.
Cu ocazia lansării, ”Afacerea Roșia Montană” va putea fi achiziționată cu o reducere de 20%.
Reacții la cartea ”Afacerea Roșia Montană”
””Afacerea Roşia Montană”… Sună ca „Afacerea Stroussberg“ sau ca „Afacerea Skoda“. Cele peste 500 de pagini, plus anexele, rezultat al unui deceniu şi mai bine de investigaţii în toate direcţiile posibile, alcătuiesc o carte care are toate şansele să candideze, cu succes, la titlul de cea mai complexă şi mai vastă anchetă jurnalistică din presa românească postdecembristă. O consider, de departe, cartea anului 2013 (..). Mai mult: una dintre cele mai profunde şi mai documentate radiografii ale României anilor 2000. Despre ea s-a scris deja mult şi se va mai scrie şi de-aici înainte.”
Paul Cernat – ”Observator cultural”
”«Afacerea Roşia Montană», cartea publicată recent de Mihai Goţiu la editura Tact, este, din cât am văzut până acum, cea mai bună, cea mai solidă carte de jurnalism de investigaţie din România, un gen altfel destul de puţin dezvoltat (ca mai toate genurile non-fiction locale).”
Ciprian Șiulea – Revista ”Cultura”
”Scriitorul şi jurnalistul Mihai Goţiu şi-a dedicat ultimii ani cazului Roşia Montană. El este unul din puţinii noştri jurnalişti care se dedică trup şi suflet unei cauze. O cauză pe care o studiază, o analizează şi despre care scrie nu doar texte în presă ci şi o carte. În spaţiul occidental astfel de jurnalişti nu sînt o raritate, ci ei creează adevărate tendinţe în jurnalismul de investigaţie, social, politic şi economic. La noi, din păcate, Mihai Goţiu doar defrişează o direcţie posibilă în jurnalism, iar din spate se aud voci tot mai numeroase. Să sperăm că vor apărea tot mai multe astfel de voci, pe teme diverse şi cu adevărat importante pentru noi. Deocamdată avem cartea lui Mihai Goţiu, şi dacă înainte credeam că el este jurnalistul care ştie „aproape totul despre Roşia Montană“, acum avem şi dovada.”
Vasile Ernu – ”Adevărul”
”Cartea “Afacerea Roşia Montană” a apărut atunci când acest popor a început să priceapă frânturi, nu însă şi întreaga dramă pe care ţara o trăieşte de când, înlăturându-l pe Ceauşescu, şi-a închipuit că a înlăturat şi toate primejdiile. Cu alte cuvinte, cartea este un excelent manual de istorie a ultimilor 23 de ani, bine scrisă şi cu o argumentaţie fără cusur, de care ar putea păli de invidie orice istoric al vremurilor noi.”
Ioan Piso – ”Cotidianul”
”Masiva carte publicată de Mihai Gotiu la editura clujeană Tact, despre „Afacerea Rosia Montană” apare tocmai la timp: e rezultatul unei cercetări revelatoare, inițiate acum mai bine de un deceniu de un remarcabil jurnalist de investigație care a adunat în acest timp o documentație impresionantă, lămuritoare în multe privințe.”
Ion Pop – Revista ”Cultura”
Citiți principiile noastre de moderare aici!