Totul apare în contextul în care Amerocap LLC SUA, prin Magnum SRL, își dorește exploatarea minei. Primăria e gata să răspundă afirmativ americanilor, însă Asociația Urbarială a respins în primă fază cererea de concesionare. Aceasta fiindcă foștii și actualii investitori au în comun un nume controversat: Gelu Mărăcineanu, considerat specialist, dar prezent în ecuație și în momentul în care Sorin Ovidiu Vântu era proprietarul firmei care deținea licența de exploatare a brucitului.
Comoara de la Budureasa
Societatea care i-a aparţinut lui Vântu plătea anual 20 de miliarde de lei vechi către Primăria Budureasa, pentru un teren concesionat în vederea exploatării minei. Valoarea minereului de brucit a fost estimată la 15 miliarde de dolari. Și comuniștii au fost interesați de afacere.
Suma alocată de stat, din 1978 până în 1989, pentru a pune în valoare zăcământul, a fost imensă.
„Înainte de 1989, s-au cheltuit 150 de miliarde de lei pentru cercetarea și aducerea la forma de exploatare a zăcământului”, spunea Bogdan Găbudeanu, președintele Agentiei Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM).
16 ani avea să coabiteze Geoasset cu Primăria Budureasa, timp în care a acumulat mari datorii. Administrația locală afirmă că încearcă, din 2015, să recupereze în instanță datoriile respective.
Se dezic de Geoasset
La finele lunii mai, la propunerea primarului de Budureasa, Consiliul Local vota o hotărâre privind rezilierea Contractului de concesiune nr. 182/26.05.2004, încheiat între Comuna Budureasa și SC Geoasset SRL București, la data de 14.05.2020. Contractul respectiv era pentru suprafața de 30.000 mp. Raportul de specialitate, întocmit câteva zile mai târziu, de către Biroul contabilitate și achiziții publice, având avizul comisiilor de specialitate din cadrul Consiliului Local al comunei Budureasa, ia decizia rezilierii contractului. Conform referatului de aprobare, întocmit de primarul Adrian Magda, rezilierea contractului e propusă „având în vedere solicitarea unor firme pentru concesionarea terenului cu Nr. Cadastral 278, pentru realizarea unei exploatări miniere pe raza Comunei Budureasa”. Conform aceluiași raport, pentru cei 30.000 mp, „ exista o restanță de plată în anul 2015, de 66.356 de lei, sumă cu care ne-am înscris la masa credală în septembrie 2015.
În urma datoriilor acumulate de SC Geoasset SRL, instituția noastră a procedat la deschiderea procedurii de insolvență, aceasta aflându-se pe rolul instanței încă din 2015. Firma respectivă mai are și alte datorii față de comuna noastră. Datorită unor noi oportunități pentru terenul care face obiectul conctractului de concesiune nr. 182/26.05.2004, solicit Consiliului Local rezilierea contractului de concesiune”, motiva inițiatorul hotărârii.
Oportunitatea despre care vorbește primarul vine din partea americanilor de la Amerocap LLC SUA.
Primarul propune aleșilor „însușirea propunerii de concesionare a unui teren în suprafață de 10,0 ha, pentru realizarea unei platforme de procesare pentru produse miniere și activități specifice de parc industrial. În baza referatului de aprobare prezentat de către primarul comunei Budureasa, în calitatea sa de inițiator, prin care se susține necesitatea și oportunitatea proiectului, constituind un aport pentru dezvoltarea colectivității, precum și a raportului prezentat de compartimentul de resort din cadrul aparatului de specialitate al primarului, prin care se motivează, în drept și în fapt, necesitatea și oportunitatea proiectului, propunerea de concesionare este susținută. Oferta a fost „înaintată de Amerocap LLC SUA ca și companie de investiții, prin compania românească de proiect SC AMV Magnum SRL, în vederea realizării unei platforme de procesare produse miniere și activități specifice de parc industrial, pe terenul situat în intravilanul satului Budureasa, în suprafață de 10,0 ha .Se aprobă întocmirea Raportului de evaluare și a Studiului de oportunitate necesare organizării procedurii de licitație publică, pentru concesionarea terenului în suprafață de 10,0 ha situat în C.F. 50327 – cadastral 266, în suprafață de 26.770 mp și C.F. 50325 – cadastral 272, în suprafață de 73.230 mp. Raportul de evaluare și Studiului de oportunitate se vor întocmi de experți autorizați, iar contravaloarea va fi suportată de către câștigătorul licitației”, se arată în hotărârea de consiliu.
Totodată primarul e împuternicit pentru a demara procedura de obținere a avizului Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.
„Consider că, în urma concesionării acestui teren, se vor crea locuri de muncă, venituri suplimentare la bugetul local și îmbunătățirea nivelului de trai al locuitorilor comunei”, e argumentul primarului Adrian Magda
. Marți seara, Primăria Budureasa comunica JB că, „ momentan, nu avem noutăți în legătură cu acest subiect. În condițiile în care respectiva discuție va fi de actualitate, vă vom contacta”. Pentru ca ieri dimineață, să admită că „există o Hotărâre de Consiliu de însușire a unei cereri, însă aceasta nu înseamnă că terenul respectiv va fi atribuit cuiva. În momentul scoaterii la licitație, vom urma pașii legali, inclusiv prin anunț în presă”.
Prefectura Bihor comunică faptul că ambele hotărâri „au fost comunicate Institutiei Prefectului, în data de 11 iunie și nu au probleme de legalitate”.
Dar în 8 iunie, Asociația Urbarială Poiana avea programată Adunarea Generală, în care urma să decidă „dacă suntem de acord sau nu cu solicitarea Amerocap, depusă prin SC Magnum SRL”.
„Concluzia elocventă, lămuritoare și publică este aceea formulată în Raportul Adunării Generale Extraordinare din 08.06.2020”, comunica președintele Asociației. „Adunarea decide în unanimitate ca, momentan, să respinga solicitările Amerocap și mandatează conducerea asociației să continue și să finalizeze demersurile aflate în curs, cu privire la radierea sarcinilor existente în colile funciare în favoarea SC Geoasset SRL, pentru suprafetele carierei și drumului industrial”, se arată în comunicat.
Miercuri, siteul budureanul.webnode.ro anunța: „Un nou episod în afacerea Geoasset din Budureasa”. Se spune că 17 iunie 2020 e o zi importantă pentru Asociația Urbarială Poiana Budureasa și pentru Parohia Ortodoxă Română Budureasa.
„Administratorul judiciar CITR Filiala Galați SPRL (cu fosta denumire FIVE SPRL) dezbate în Adunarea Generală demersurile legale în vederea radierii din cărtile funciare a drepturilor de concesiune ale Geoasset SRL, firmă aflată în procedura de insolvență, cea care a concesionat teren în Budureasa, în vederea exploatarii calcarului cu brucit. Geoasset SRL a încălcat contractul de concesiune semnat cu fiecare dintre părti, nemaiplătind redevența cuvenită încă din 2014. Cu toate acestea, terenurile concesionate sunt si acum înscrise în Cartea Funciară pe numele Geoasset.
Administratorul judiciar CITR Filiala Galați SPRL (cu fosta denumire FIVE SPRL), cu sediul în Galați, a convocat pentru 17 iunie Adunarea Generală a Creditorilor Societății Debitoare Geoasset SRL, având pe Ordinea de zi: Aprobarea îndeplinirii tuturor demersurilor legale în vederea radierii din Cărțile Funciare a drepturilor de concesiune pentru Geoasset SRL, conform solicitărilor înaintate de Parohia Ortodoxă Română Budureasa, respectiv de Asociația Urbarială Poiana Budureasa, având în vedere că prin Decizia nr. 2 a Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 76 din 3 februarie 2020, Licența de exploatare nr. 7941/2006, acordată Geoasset SRL, a încetat. După rezolvarea acestor litigii cu Geoasset SRL, cele două entitati, AU Poiana Budureasa și Parohia Budureasa, ar putea relua discuțiile cu americanii de la Amerocap, în vederea concesionării acelor terenuri.
Trimite articolul
XAr fi bine sa se realizeze asemenea proiecte, sa putem munci in tara la noi pe salarii bune, sa ne dezvoltam tara si sa nu mai fim nevoiti sa stam plecati cu anii muncind printre straini departe de familii noastre
vantu si afacerile, el a facut doar escrocherii sprijinit de politrucii parveniti si corupti, toate afacerile lui au fost smecherii si furtul de la oamenii creduli care voiau sa se imbogateasca pe promisiuni desarte.
Vreau sa candidez ca primar, sa fiu angajat ca inginer miner la firma si sa execut lucrări pentru aceasta. Vreau sa fiu monitor de schi fara sa platesc taxe. Vreau sa imi fac casă cu banii asi salariatii asociației. Vreau sa fac lucrări fictive cu banii asociației. Vreau sa fac lucrări în cimitir. Nu vreau sa dau darea de seamă ce am facut cu banii asociației. Vreau sa mint si sa va păcălesc. Nu vreau sa fac pușcărie desi merit. Oare cine sa fie personajul?
Eu, fost primar ajuns pușcăriaș pentru corupție, nu doresc aceasta concesiune decât după alegeri, când voi avea propriul meu ucenic pe post de primar.
Eu, fost primar care v-am lasat fara apa potabila si care in loc sa incasez concesiunea de la Frati, am preferat sa fac cate 4 concedii anuale la hotelurile lor, nu doresc concesiunea pentru ca de mine a avut grija partidul si mi-a dat de lucru si loc de furat la Primaria Beius.
Eu, fiul satului, cel mai tare jurist din fundul curții, am avut si am grija sa nu încasati nimic de la Frati desi stiu ca de la construcția conductelor trebuiau platiti circa 6 milioane de euro.
Ar fi bun un articol de presa care sa documenteze aceste fapte pentru a fi cunoscute de urbariasi. Apropo șeful urbariasilor isi face pensiune pe banii asociației fara proiect si autorizație de construire! Domn primar suna la ISC, APM, ABA, ITM.