Elevii claselor terminale de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Oradea au fost luni, 25 septembrie, provocaţi să dea piept cu fapte din viaţa reală.
Oricând poate fi oricine
Reprezentanţii Asociaţiei pentru Educaţie şi Siguranţă Rutieră România (AESR România) au demarat un proiect la nivel naţional prin care vor să ajute liceenii să nu devină victime ale accidentelor rutiere, dar nici să nu provoace vreunul.
Cum mulţi liceeni dintr-a XI-a şi a XII-a au deja carnet de şofer, circulă cu maşini sau mopede ori pur şi simplu sunt pasageri în autoturisme, mijloace de transport în comun sau merg cu bicicletele, AESR şi-a propus să le predea „Ora de siguranţă rutieră” la modul practic.
Ajutaţi de poliţişti şi de voluntari de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bihor, liceenii eminescieni au umplut sala festivă şi au asistat la câteva filmuleţe şocante, cu accidente rutiere produse ba pentru că şoferul scria mesaje pe telefon, ba pentru că a aţipit la volan, ba fiindcă nu a fost atent la indicatoare şi nu s-a asigurat. Imaginile arătau efectele unei astfel de tragedii: familii îndoliate, tineri care practic îşi pierd viitorul doar pentru că nu au fost atenţi la volan şi au ucis alt participant la trafic, copii rămaşi fără părinţi şi invers, părinţi îndoliaţi după ce copiii lor au vorbit la telefon când conduceau, s-au filmat din teribilism şi au fost o clipă vedete pe internet. Toate aceste realităţi adunate în imagini i-au determinat pe eminescieni să exclame că au un sentiment oribil. Altfel spus, liceenii şi-au dat seama că în orice clipă ar putea fi chiar ei în locul personajelor din filmuleţele difuzate.
Nu există timp înapoi
Comisarul-şef Ioana Indrieş, de la Poliţia Bihor, i-a rugat pe liceeni să ţină minte trei cuvinte: conştientizare, implicare şi responsabilitate. În plus, Indrieş a făcut o comparaţie pe care în mod sigur măcar unii dintre liceeni o vor reţine pentru toată viaţa: „Când iei o notă mică mai ai şanse să o corectezi. Când comiţi un accident rutier, nimic nu se mai poate corecta”.
Pe această idee, iniţiatorul proiectului, Cristian Ştefan Vasile, preşedintele AESR România, a declarat că se bazează pe proiectul „Ora de educaţie rutieră”. Prin urmare, Vasile i-a rugat pe tineri să trăiască astfel încât să nu trebuiască să folosească sintagma „Dacă aş putea da timpul înapoi”. Vasile le-a explicat liceenilor că atunci când vorbim despre accidente rutiere cu victime sau cu persoane decedate, nimeni nu poate da înapoi ce ai pierdut, iar viaţa de după astfel de tragedii este cumplită.
Exerciţii
Ca să-i responsabilizeze pe tineri, Vasile a propus, la finalul orei, minute practice: învăţarea şi exersarea manevrelor de acordare a primului ajutor cu mâinile goale (BLS – Basic Life Support). Exerciţiile au fost predate de către un grup de voluntari de la Ambulanţa Bihor, coordonaţi de directorul economic SAJ Bihor, Liviu Sabău Popa. Extrem de interesaţi să salveze, unii dintre liceeni au dovedit că ştiu chiar paşii BLS. Drept răsplată, directorul economic le-a lansat invitaţia de a urma un curs de prim ajutor, poate şi de voluntari, celor care doresc să înveţe să-şi salveze semenii ajunşi în situaţii critice, inclusiv pe cei ce ajung victime în accidente rutiere.
Una peste alta, scopul acestui proiect care se derulează în această săptămână în liceele bihorene (cu ajutorul Consiliului Judeţean, al Poliţiei Bihor, Inspectoratului Şcolar şi SAJ Bihor) este, conform preşedintelui AESR, Cristian Ştefan Vasile, „să respecte legislaţia, să nu se pună ei în pericol, să scadă numărul accidentelor rutiere, dar şi să îşi ajute semenii aflaţi la necaz”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!