Aeroportul Oradea a înregistrat, în 2021, o creștere a numărului de pasageri cu 99.000 față de anul 2020 și o creștere cu peste 40.000 de pasageri față de anul 2019. Ca urmare a numărului mai mare de pasageri și aeronave care au zburat de pe Aeroportul Oradea, aerogara a reușit să depășească aeroporturi care erau mai bine plasate în topurile naționale. Creșterea se datorează, în primul rând, subvenției acordate companiei Ryanair, de Primăria Oradea, pentru a susține patru zboruri spre destinații europene.
[eadvert]
Astfel, în 2021, aerogara din Oradea a avut 136.981 de pasageri, față de 37.912 în 2020 și 95.982 în 2019. Ca număr de aeronave, în 2021 au zburat 2.768 de pe aeroport, față de 1.269 în 2020 și față de 1.887 în 2019. „Lucrurile ar fi arătat și mai bine dacă nu erau valurile pandemice succesive care au dus la stoparea anumitor zboruri și la scăderea gradului de încărcare. Anul trecut am depășit alte aeroporturi, cum ar fi Târgu Mureș, care era mult mai bine plasat ca noi, și ne-am apropiat mult de Craiova, care era un aeroport semnificativ mai mare. Suntem încrezători că o să arate și mai bine”, a declarat managerul Aeroportului Oradea, Răzvan Horga.
Zboruri reluate și suspendate
Începând cu luna iulie 2021, compania Ryanair a operat, săptămânal, patru zboruri de la Oradea către Bologna, Dusseldorf Weeze, Londra Stansted și Milano Bergamo, în urma unei înțelegeri cu Primăria Oradea care a alocat companiei 800.000 de euro, pentru confinanțarea zborurilor. Banii au fost dați printr-o schemă de ajutor de stat pentru combaterea efectelor pandemiei. Zborurile Ryanair au fost reluate după o pauză de patru ani.
În octombrie 2021 însă, compania aeriană a anunțat suspendarea zborului Oradea – Bologna, ca urmare a numărului mare de infectări cu COVID-19 înregistrat în România. În decembrie 2021, Ryanair a anunțat suspendarea tuturor zborurilor de pe Aeroportul Oradea, după apariția variantei Omicron și impunerea unor restricții de călătorie în Europa, dar și din cauza gradului scăzut de ocupare a aeronavelor. Într-un comunicat de presă, municipalitatea orădeană a anunțat atunci că va fi încheiat un act adițional la contractul de finanțare încheiat între Primăria Oradea și Ryanair, prin care perioada în care zborurile sunt suspendate va fi adăugată la perioada contractuală. În comunicat se preciza atunci că este „important de menționat este faptul că aceasta (Ryanair n.red.) își va respecta toate obligațiile prevăzute de contractul de finanțare (număr de destinații, luni de operare, pasageri) și că în momentul în care piața funcționează aproape de normal, compania înregistrează grade de încărcare similare cu media europeană a companiei”.
Unde se poate zbura
Cursa Oradea – Londra Stansted a fost reluată începând cu 1 februarie 2022, iar pe site-ul Ryanair se pot cumpăra bilete pentru luna martie, cu destinațiile Bologna, Dusseldorf Weeze, Milano Bergamo, la prețul de 16 euro, dus-întors.
Compania Blue Air a anunțat că va opera cursa Oradea – Constanța și retur, în sezonul estival. Biletele au fost puse deja în vânzare și zborurile sunt programate pentru zilele de luni și vineri, începând din 20 iunie și până în 16 septembrie 2022. „Lansarea curselor Oradea – Constanța este un pas important în dezvoltarea turismului în ambele destinații. Extinderea conectivității aeriene asigură dezvoltarea economică și condiții mai bune pentru locuitorii județului Bihor, pentru turiști și investitori”, au transmis reprezentanții Aeroportului Oradea, printr-un comunicat de presă.
Totodată, potrivit site-ului Blue Air, compania ar urma să reia și cursele Oradea – București începând cu luna aprilie, biletele fiind deja puse în vânzare. Blue Air va avea curse spre capitală în zilele de duminică, luni, miercuri și vineri. Biletele sunt acum la prețuri promoționale, 89,59 lei, doar dus. Tarom operează în continuare zbourile spre capitală.
Companii aeriene noi
Începând cu primăvara acestui an, compania înființată de Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor ar urma să introducă curse spre capitală și ulterior spre mai multe Hub-uri europene. Președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat că în luna februarie ar urma să fie organizată o licitație pentru „selectarea companiei care să opereze pentru Air Oradea”. „Am luat decizia să închiriem aeronavele, echipajul, mentenanța și asigurarea, urmând că Air Oradea să se ocupe de vânzarea de bilete, politicile tarifare, combustibil și așa mai departe. Anul acesta, compania urmând să devină operațională”, a declarat președintele CJ Bihor în luna ianuarie a acestui an.
Între timp, o companie aeriană românească nou înființată, Air Connect, a anunțat că din 2022 ar urma să opereze zboruri de pe mai multe aeroporturi din țară, „insuficient deservite”, printre ele fiind și Oradea. Managerul Răzvan Horga a confirmat că poartă discuții cu cei de la Air Connect, care ar fi interesați să opereze de aici. Pe lângă zborurile spre capitală, ar urma să fie introduse zboruri spre destinații externe: Munchen, Viena, Varna, Istanbul și Tirana. Totodată, în sezonul de vară ar urma să opereze „zboruri charter de pe aeroporturile regionale din țară către destinații de vacanță din Turcia, Grecia, Croația, Italia, Malta și Ucraina”.
Trimite articolul
XBun,.capsunarii vor veni mai des la neamuri.Ce castiga orasul din asta, ca nu vom trai mai bine daca fac unii naveta.Ia uitati-vala poza.Cel cu plasa arata a țurist cu bani?
-
Poza cu avionul nu e facuta pe aeroportul din Oradea, e o poza generica, aeronava aia nu a venit niciodata la Oradea. Nu inteleg ce treaba ai tu sa critici calatorii de la aeroport. Ca si cum m-as apuca eu acum sa critic persoanele care iau tramvaiul. Nu umblu cu tramvaiul, dar am bunul simt sa nu critic. Exista o categorie de calatori care iau tramvaiul, asa exista si o categorie de calatori care iau avionul, daca tu nu faci parte, nu e vina noastra. Bineinteles ca nu vei trai mai bine ca unii fac naveta, vei trai mai bine muncind mai mult, sau incercand sa-ti ridici nivelul calificarii. Sau … daca te duci la capsuni, in loc sa stai acolo sa respiri praful de la CET si sa te tot plangi.
-
Nu am ce calificare sa mai ridic , am facut scoala cat doi si nu la Sorbonica.Muncesc destul, platesc taxe sa bage gasca asta avioane pentru capsunarii din Popesti.
-
Poza cu avionul nu e facuta pe aeroportul din Oradea, e o poza generica, aeronava aia nu a venit niciodata la Oradea. Nu inteleg ce treaba ai tu sa critici calatorii de la aeroport. Ca si cum m-as apuca eu acum sa critic persoanele care iau tramvaiul. Nu umblu cu tramvaiul, dar am bunul simt sa nu critic. Exista o categorie de calatori care iau tramvaiul, asa exista si o categorie de calatori care iau avionul, daca tu nu faci parte, nu e vina noastra. Bineinteles ca nu vei trai mai bine ca unii fac naveta, vei trai mai bine muncind mai mult, sau incercand sa-ti ridici nivelul calificarii. Sau … daca te duci la capsuni, in loc sa stai acolo sa respiri praful de la CET si sa te tot plangi.
Ideal ar fi sa înființeze o ruta pentru Marea Britanie! (Luton,Stansed)at fi oricand full!chiar și Bristol deoarece Ryanair operează pe acest aeroport!
-
Dar se zboară spre Londra Stansed de 2 ori pe saptamana. Si de un an de zile… Nu Ai citit articolul macar?