Aeroportul Oradea are acum un terminal modern. Ne mai trebuie o pistă modernă şi… zboruri!
Reabilitarea terminalului a făcut ca azi aerogara orădeană să arate ca oricare alta din Europa. Există circuite conform normelor Schengen, sală de tranzit – pentru cei care vor folosi aerogara orădeană doar pentru o escală. Nu lipsesc nici camerele pentru azilanţi, dotate cu băi proprii, la fel cum s-au amenajat inclusiv băi pentru „mama şi copilul”. Porţile de scanare sunt noi şi s-a adus şi banda rulantă pentru bagajele călătorilor. Până acum, Aeroportul Oradea nu dispunea de o asemenea bandă rulantă – un loc comun pentru toate aeroporturile din lume! Anul viitor, ar trebui montată şi o scară rulantă, pentru accesul la etaj.
Holul mare al Terminalului a fost extins, având acum uşi separate, pentru sosiri şi plecări.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, spune că singurul lucru comun pe care îl are acum terminalul cu ce era înainte sunt pereţii! Ţîrle a explicat prelungirea lucrărilor prin suplimentarea dotărilor, ce iniţial nu erau prinse în proiect. Şeful CJ a exemplificat cu montarea plăcilor de granit pe jos, deşi proiectul iniţial lăsa vechiul mozaic, realizarea unui sistem de sonorizare modern şi a instalaţiei de climatizare.
Felicitări şi promisiuni
Preşedintele CJ Bihor l-a felicitat pentru comandantul Aeroportului, Gheorghe Pasc, pentru felul în care a supravegheat lucrările de modernizare, iar prefectul Gavrilă Ghilea, l-a felicitat, la rândul său, pe Ţîrle, pentru ce s-a realizat. De asemenea, Ţîrle şi-a exprimat încrederea că anul viitor va demara investiţia şi pentru pista de aterizare-decolare. „M-am întâlnit săptămâna trecută cu premierul Emil Boc şi mi-a promis sprijin pentru pista Aeroportului”, a declarat vineri preşedintele CJ Bihor.
Costul total al investiţiei – lucrări şi dotări – s-a ridicat la 4.274.237 lei noi, din care 1,4 milioane au reprezentat finanţarea CJ Bihor. Grosul banilor a fost asigurat de Aeroport, din venituri proprii. Eu fost mai mulţi executanţi şi furnizori: Electrica Serv din Bucureşti – execuţie lucrări, Polystart Security din Craiova – echipamente pentru sistemul integrat de securitate, sonorizare, iluminare, sistem de informare, publicitate şi televiziune în terminal; Granitex Internaţional Şuşti – placări cu granit; GCT General Clima Therm SRL Bucureşti – ventilare-climatizare. Proiectanţi au fost Iptana Bucureşti – proiectant general şi Hvac System Oradea – designer.
Investiţia la Aeroportul Oradea a însemnat şi modernizarea sistemului de asistare a zborurilor. Directorul Romatsa Oradea spune că echipamentele noi au costa 1,5 milioane de euro. Petroi menţionează însă că acestea vor putea fi folosite la capacitate abia atunci când Oradea va dispune şi de o pistă modernă, echipată cu un sistem de balizaj modern.
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!