„Estimăm că vom aduna în Bihor, până la 1 septembrie, peste 100.000 de semnături pentru susţinerea moţiunii care va viza căderea Guvernului Boc IV. Dacă din sondaje nu înţeleg că trebuie să demisioneze, strângem semnături pentru a dovedi clar că cei care vorbeau anul trecut despre cât de multă susţinere populară, nu mai au sprijinul poporului”, a declarat Ioan Mang. Preşedintele PSD Bihor a mai anticipat că tema moţiunii de cenzură se va axa pe faptul că PDL ar adânci criza economică.
„Guvernul Boc a adunat trei legi respinse de Curtea Constituţională şi nu au luat măsuri potrivite pentru ieşirea din criză. Însă au aplicat cel mai nerecomandat lucru: au mărit taxele pe fondul măsurilor de austeritate. Aşa te asiguri doar că omori şi economia şi cetăţenii. Trebuie doar una sau alte. Nicăieri nu s-a mers pe ambele direcţii”, a opinat Mang.
Acesta a mai adăugat că recent, premierul Papandreu a convocat economişti de prim rang, inclusiv de la Harvard, pentru a găsi soluţia ieşirii Greciei din criză. „Acolo, economistul care a scos Turcia din criză a subliniat că măsurile de austeritate bugetară trebuie însoţite de relaxare fiscală. Fără să ştie că este şi un român în sală, a dat singurul exemplu de preşedinte din ultimii 50 de ani care s-a apucat să plătească datoriile externe pe fondul unei austerităţi duble. Şi a încheiat amintind că Ceauşescu a sfârşit împuşcat de popor”, a mai relatat Mang.
Sondajul IPP coboară PDL şi urcă PSD
Ioan Mang a apreciat ieri că sondajul publicat zilele trecute de Institutul de Politici Publice (IPP) adânceşte şi mai tare PDL şi pe Traian Băsescu decât sondajul publicat luna trecută de Grupul de Studii Sociale 2000, la comanda PNL.
Conform sondajului IPP, 43% dintre românii l-ar alege pe Crin Antonescu, 32% pe Mircea Geoană şi 19% pe Traian Băsescu. În ce priveşte partidele, PSD ocupă prima poziţie, cu 40%, urmat de PNL cu 26%, PDL cu 12%, UNPR şi PRM cu câte 7% şi UDMR, cu 5%. De notat că partidul lui Emil Boc nu a mai înregistrat un scor aşa scăzut de aproape un deceniu.
„Sondajul IPP arată că PDL este pe o pantă foarte abruptă, coborând de la 18% la 12%. Iar faptul că PSD adună mai multe preferinţe decât PNL şi PDL la un loc, confirmă faptul că populaţia se îndreaptă spre politici social-democrate. Cum şi UNPR şi PRM se declară de stânga, devine clar că stânga deţine majoritatea voturilor”, a comentat senatorul Mang. Acesta s-a abţinut să se refere privind posibilă o colaborare cu UDMR într-un viitor guvern. „Poziţia faţă de UDMR a exprimat-o preşedintele PSD la alegerile de la Oradea. Eu nu pot să spun dacă UDMR e de stânga sau de dreapta”, a apreciat Mang.
Întrebat dacă PSD ar reprimi membri ai UNPR, Ioan Mang a răspuns astfel: „Ar fi o situaţie delicată. Cred că mai uşor am primi foşti membri PDL decât lideri UNPR care de la înfiinţare se ocupă doar de criticarea PSD”.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!